Инж. Румен Томов, кмет на Благоевград за решението на административния съд: Трима съдии мислят по-добре от един

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Благоевград. Трима съдии мислят по-добре от един. Това коментира на пресконференция кметът на Община Благоевград инж. Румен Томов във връзка с решението на Административен съд – Благоевград, според което пълномощията му трябва да бъдат прекратени заради нарушение на едно от трите изисквания на чл.41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. На въпрос, свързан с това как се чувства след решението на Административен съд – Благоевград, инж. Румен Томов заяви: „Всичко е в Божиите ръце. При всяко положение ще обжалваме решението на благоевградския административен съд. Аз, както нееднократно съм казвал, вярвам в мъдростта на българския съд и вярвам, че трима съдии мисля по-добре от един“, каза още инж. Томов.

Той заяви, че след решението на Върховния административен съд, а след това и на Общинската избирателна комисия, зависи какво е то, ще подходи по различни начини. „Ако решението е негативно – отиваме на нови избори. За мен като кандидат-кмет гласуваха 18 000 жители на Община Благоевград и смея да кажа, че това са изключително чисти гласове. Така, че заради тях, заради Община Благоевград и заради жителите съм длъжен, ако се наложи – да отидем на нови избори“, допълни инж. Томов.

Кметът на Благоевград припомни, че ако се стигне до решение на съда, а след това и на общинската комисия, според което пълномощията му следва да бъдат прекратени, то до произвеждането на частични нови избори, Общината ще функционира, чрез екипът, с който той работи в момента.

По време на пресконференцията стана ясно също, че фестивалът Франкофоли, който в последните няколко годни се провеждаше в Благоевград, от тази 2020 година ще се случва в София.

„Фокус“ припомня:

За възможни нови частични избори за кмет на Община Благоевград се заговори още през месец декември 2019 година. Но след решението на Административен съд – Благоевград от 22 януари стана ясно, че вероятността такива да се състоят е все по-близо.

Ливия НИНОВА