Инж.Сашко Каменов: Извършени са проверки на Държавните горски стопанство за предприетите мерки за предотвратяване и гасене на пожари на горските територи

Разговаряме с инж.Сашко Каменов, Каменов директор на Регионална дирекция по горите – Берковица, стопанисваща горския фонд на територията на областите Монтана, Враца и Видин

Радио „Фокус”: Мерки, които се предприемат за опазване на горите от пожари през летния сезон?

Инж.Сашко Каменов: Регионалната дирекция по горите – Берковица, стопанисваща горския фонд на територията на областите Монтана, Враца и Видин е приела съвместен план за взаимодействие с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” за опазване на горските територии от пожари. Извършени са проверки на Държавните горски стопанство и в общините за предприетите мерки за предотвратяване и гасене на пожари на горските територии. Противопожарните депа към Държавните горски стопанства са оборудвани с необходимите инструменти за гасене на горски пожар, към общините са създадени доброволчески групи. В горските стопанства е приет график за дежурства на служителите, които могат всеки момент да бъдат извикани при възникване на пожар. От началото на годината във Видинска област има възникнали три горски пожара без да са нанесени щети защото са низови.

Радио „Фокус”: Кои са най-честите причини за горските пожари?

Инж.Сашко Каменов: Горските пожари тръгват предимно от площи със сухи треви и земеделски ниви, там където земеделската техника не е била в добро състояние и е предизвикала пожар. Когато своевременно бъдат уведомени горските стопанства за възникналите пожари, огънят може да бъде потушен преди да е навлязъл в горите. с повишаването на температурите се създават условия за избухване на пожари.
Радио „Фокус”: Засилват ли се през лятото бракониерските набези в гората”

Инж.Сашко Каменов: Не, бракониерските набези в горите през летните месеци намаляват заради слабото търсене на дърва за огрев през този период. Има ги постоянно обаче бракониерите, подават се сигнали до прокуратурата. Най-честите нарушения са с един превозен билет да бъдат извозени няколко курса. От началото на годината във Видинска област има 233 акта за установяне на административни нарушения, като 95 от тях са от горските инспектори на РДГ – Берковица, а другите са съставени от горските надзиратели към съответните горски държавни стопанства. Имаме задържани автомобили, каруци, моторни триони, извършени са проверки на 165 моторни превозни средства, на 27 обекта за преработка на дървесина, на 206 физически лица. Задържана е 30 кубика строителна дървесина, както и 44 кубика дърва за огрев.

Радио „Фокус”: Изнася ли се дървесина през граничен пункт „Дунав мост 2”?

Инж. Сашко Каменов: Хит за Видинска област е износа на дървесина за Румъния, където е по-скъпа. Точно в летните месеци е засилен трафикът и много често се поставят пунктове от горски инспектори за проверка преди да се излезе на граничен пункт „Дунав мост 2” . Само от началото на този месец имаме издадени 5 акта за административни нарушения. Работим съвместно и с колегите от румънска страна. Имаме информация, че има задържана дървесина в Румъния, която излиза от България. Румънските закони ограничават свободното продаване на дървесина от други страни.

Радио „Фокус”: Какви са болестите, нападнали горите в Северозападна Бължгария?

Инж.Сашко Каменов: 100 хектара с насаждения от бял бор са нападнати от върхов корояд. Мерките срещу него са своевременно усвояване на дървесината и изнасянето й извън горските територии за да не се разпространява болестта. Това са едни жълти петна по боровете и този кръг се разширява. Налага се да се дават разрешения за сеч на тези заболели гори. Общата площ на горските територии на територията на РДГ-Берковица е 249 633 хектара. Заболяването на 100 хектара не създава големи проблеми, трябва да отбележа, че например на територията на ДГС-Видин няма заболели горски площи.

Радио „Фокус”: Горите във Видинска област пострадаха тежко в края на 2014 година от обледяване, справихте ли се с пораженията?

Инж.Сашко Каменов: Горите във Видинска област бяха изключително тежко засегнати преди три години от обледяване през зимата, довело до прекършване на дърветата на огромни територии. Предимно пострадаха иглолистните насаждения в Чупренския балкан и горски площи край Белоградчик. 200 000 куб.м. дървесина бе засегната при инвентаризацията на щетите и до сега е усвоена около 70% от тази дървесина. До края на тази година се очаква да бъде усвоена и останалата дървесина. 9% заемат иглолистните гори, които са изкуствен създадени и пострадаха най-много при обледяването в края на 2014 година на територията на дирекцията.
Анна ЛОЗАНОВА