Инж. Светлин Михайлов, РС „ПБЗН“:На близо 70% повече сигнали са реагирали пожарникарите от Свищов през 2019-та в сравнение с 2018-та

С малко над 69% се е увеличил броят на постъпилите сигнали за инциденти в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Свищов за година. Общият им брой за 2019-та е 362, като за предходната 2018-та са били значително по-малко – 215. Повече за това какво показва статистиката прочетете в интервюто на Радио „Фокус“ – Велико Търново с началника на свищовската пожарна инж. Светлин Михайлов. 

 

Фокус: Инж. Михайлов, какво сочат данните от отчета за работата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Свищов за 2019-та година? Има ли загинали и ранени граждани и служители по време на някакви инциденти?

Ижн. Светлин Михайлов: За наше голямо щастие тази година нямаме жертви при пожари и инциденти. Имаме само едни пострадал – една възрастна жена, която беше обгорена при битов пожар в къщата й. Това са нанесените  щети върху живота на хората.

Фокус: Какъв е общият брой на регистрираните инциденти за миналата година, колко от тях са пожари?

Ижн. Светлин Михайлов: 362 са произшествията , ликвидирани от служители на Районната служба в Свищов. Тук се включват абсолютно всички пожари, отводнявания и други инциденти. От тези произшествия имаме 39 пожара с материални загуби, 234 са пожарите без материални загуби, аварийно – спасителна дейност – 2 броя, дежурство – един брой, техническа помощ – 86 броя, лъжливи повиквания – 1 брой.

Фокус: Кои са най-сериозните инциденти през миналата година, нека припомним?

Ижн. Светлин Михайлов: На първо място можем да обобщим, че изтеклата година беше доста динамична. И в противопожарно отношение беше доста сложна, тъй като през месец август имахме не едно, а две бедствени положения обявени в общината. Такова нещо не е имало в историята до сега. Едното бедствено положение беше за африканската чума по свинете, през август, когато бяха ликвидирани над 18 000 животни. Следващото, веднага след това, няма и седмица по-късно бе обявено заради пожара в старото сметище край Свищов, който наистина загазова целия град и обстановката също беше доста сложна. Но за наша радост успяхме да се справим и с двете ситуации, не без помощта на различни структури от нашата и съседни области. Помогнаха ни колеги от Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Белене, Плевен, центъра в село Овча могила и с общи усилия се справихме с бедствията, които ни връхлетяха. Също така през месец  май, ако Вашите читатели се сещат, в селата Морава, Драгомирово и Овча могила паднаха много обилни дъждове, които изровиха асфалт в Морава, бяха подкопали жп линията до село Драгомирово. Имаше доста дървета паднали в дворове, върху къщи. Също така беше много усложнена обстановката. Дори тогава при нас дойдоха министъра на вътрешните работи – Младен Маринов, заедно с министъра на земеделието и храните – Десислава Танева. Имаше доста залети площи и нещата не изглеждаха никак добре. Но пак казвам с помощта на Общината, на Кризисния център в Овча могила и службите, които са на територията на областта, под ръководството на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, в това числов Сектор „Оперативни дейности“ – Горна Оряховица, успяхме да се справим със ситуациите.

Фокус: Определяте отминалата година като доста динамична от към събития, а какво бе състоянието на самата служба. Имаше ли много нови назначения, имате ли нужда от кадри към момента?

Ижн. Светлин Михайлов: Мога да Ви кажа, че щатът в свищовската пожарна към днешна дата е запълнен на 100%. Абсолютни всички бройки са заети, попълнени са. Личният състав е изцяло боеспособен, при нас работят предимно млади момчета и нямаме нужда от кадри.

Фокус: Дали има някакви инициативи, които подготвяте в близко бъдеще, продължава ли разяснителната кампания за превенция от пожари в зимните месеци?

Ижн. Светлин Михайлов: Да, нашата информационна инициатива, която е във връзка с превенцията през зимния сезон продължава и към момента. Ние не спираме, защото колкото и да е благосклонно за сега времето към нас, смятам че тепърва предстои влошаване на климатичните условия и очакваме снеговалежи. Не вярвам да минем през зимата без подобни ситуации. Така, че кампанията, която върви си е в ход. Ние информираме населението както чрез средствата за масова комуникация, така и на място – наши екипи обикалят населените места и говорят предимно с по-възрастните хора.  Стараем се да държим населението в течение с опасностите, които го грозят и с правилата, които трябва да спазва, за да ги избегне.

Фокус: Не обобщихме какво сочи статистиката в сравнение с предходната година. Увеличават ли се или намаляват инцидентите?

Ижн. Светлин Михайлов: През изтеклата 2019-та година имаме увеличение на инцидентите с над 69%, което е доста голямо число и ако го „разхвърляме“ във времето, излиза, че всеки едни ден в годината ние сме излизали по сигнал за някакво произшествие. Това е доста сериозна цифра. Затова се опитваме да наблегнем на информационните кампании, които вече споменахме. Проблемите са най-сериозни през летните месеци, когато започват паленията на сухи треви. Все още има доста хора, които занижават своя контрол или просто противопожарната им култура е на по-ниско ниво и те допускат такива запалвания. Така, че ще се стараем през новата година да намалим този вид пожари, защото това ще е „добре дошло за нас“.

Луиза ТРАНЧЕВА