Инж. Филип Фиков: Внедряването на новата автоматична система на “Топлофикация София” ще намали разходите за топлоенерия

Снимка: „Топлофикация София” ЕАД.

Инж. Филип Фиков, директор  Дирекция „Дялово разпределение и енергийни услуги“ в „Топлофикация – София“, в интервю за предаването „Топлофикация на фокус“ на Радио „Фокус“

Водещ: Инж. Фиков, с какво инсталирането на новата автоматична система на „Топлофикация“ ще бъде полезно за потребителите?

Филип Фиков: Само да кажа, че това е една услуга, която ние предлагаме на нашите клиенти вече четвърта година, този сезон ще бъде четвъртият. И по този начин те пестят енергия, пари, обаче в никакъв случай не нарушават комфорта си на обитаване, което прави действително услугата много качествена и подходяща за големи сгради като администрации, училища, детски градини.

Водещ: Само за административни сгради ли е подходяща тази услуга?

Филип Фиков: Не, ние я прилагаме и в болници, и в училища, и в университети – в лицето на Национална спортна академия (НСА), както и в спортни съоръжения, така че е подходяща за всеки тип. За сега само в стопански сгради, но в  жилищни сгради все още нямаме, но там е малко по-трудно, тъй като начинът на ползване е много различен. Всеки обитател си има, нали своите  предпочитания някои пускат отоплението от по-късно късно, а други от по-рано, затова го правим само в административни сгради засега.

Водещ: До какви икономии може да доведе въвеждането, внедряването по-скоро на тази система?

Филип Фиков: Аз ви казах, разбира се водим много точна статистика през годините, как върви и мога да ви кажа за трите години, че започнахме с 24 мегават часа спестени, 2017 г. спестихме 620, докато миналата година, за календарна говорим, спестихме над 910 мегават часа топлинна енергия. Ако обърнете в пари вече над 100 хил. лева спестени на нашите клиенти. Но тук има нещо друго, което може би е много важно и актуално за София, винаги ще бъде актуално в големите градове, че ние пестим много емисии въглероден диоксид. Тези 910 мегават часа са равняват на над 260 тона вредни емисии, спестени от въздухът на София.

Водещ:  Значи освен до намаляване на сметките това води и до по-чист въздух, въвеждането на електронната система.

Филип Фиков: Абсолютно.

Водещ: Доколкото Ви разбрах, тази система вече е тествана. От 2016 г. е започнало нейното въвеждане, така ли?

Филип Фиков:Да, да, 2016 г. започна.

Водещ: Кажете ни какво е необходимо да бъде внедрена тази система? Какви са изискванията към потребителите, за да я внедрите и как става точно нейното внедряване?

Филип Фиков: Точно тук е хубавият момент, че за да бъде въведена системата не са необходими никакви първоначални вложения от страна на собственикът на сградата. Тоест ако има една нормално работеща абонатна станция със съответните съоръжения в нея, собственикът не е необходимо да прави никакви начални инвестиции. Всичкото, което правим е да присъединим към контролера на абонатната станция едно устройство, един модул, посредством който се предават данните до нашите компютри, и не само се предава, но и се управляват. И по този начин се получава едно много добро потребление, не се нарушава комфортът, клиентите са доволни и в крайна сметка пестят средства.

Водещ: Как става отчитането, дистанционно ли пристигат данните?

Филип Фиков: Абсолютно дистанционно, само че тук разликата от обикновените дистанционни отчитания е че тук е в реално време. Тоест аз на всеки 10 минути виждам какво е състоянието на абонатната станция. Данните се предават по GPRS мрежата със СИМ карти, които ние инсталираме в нашия модем. Пак казвам, че на мига се случват нещата, също така ние даваме и на клиента на един избран от него компютър, възможност да проследи, да извършва мониторинг на своята абонатна станция, което е много добре. Тоест може да види по всеки един начин във всеки един момент какво се случва. Хубавото е, че ние имаме измерване, ние имаме един топломер в абонатната станция, който измерва разхода, така че нашите изчисления за икономиите са абсолютно прозрачни и проследими. Всеки може да си направи сметката действително има ли икономии или няма, защото ние ги правим посредством денградусите за всяка година. Тоест не го правим като абсолютна стойност, защото може времето да е било по-топло, да се харчи по-малко енергия, но това не е икономия, а го превръщаме в денградусите, така че абсолютно точно. Хубавото е, че, което малко стряска отначало клиентите, като им представяме услугата, че хем комфортът се увеличава, хем потреблението намалява, хем въздухът става по-чист, хем намаляват разходите. Това малко хората не могат да го осъзнаят, но за сега клиентите ни се увеличават, ние тръгнахме с 10 абонатни станции, в момента са 24.

Водещ: Казахте, че тази система е изключително подходяща за училища, детски градини и болници, защо?

Филип Фиков: Защото начинът на обитаване в тези сгради е много еднакъв, например училищата учат до 17-18 часа, до някакъв час вечер, след което ние можем да правим понижаване на температурата. В болниците малко по-трудна ситуацията, но ето ние обслужваме „Пирогов“ вече втора година, там икономиите са много големи и хората продължават да ни се доверяват. Но там е най-трудното да направим така комфорта, така температурите да настроим, че те да бъдат денонощно поносими, защото там има и лежащи хора, които са по цял ден, но слава Богу ние се справяме и това ни е може би най-голямото предизвикателство, случая в „Пирогов“. Там резултатите са много добри, там около 5%  са икономии, което е много добре.

Водещ:Да, разбирам. И ако трябва да обобщим до 40% по-ниски сметки можем да постигнем, в случай, че в сградата бъде въведена тази нова електронна система.

Филип Фиков: Ами не точно толкова, но аз мога да ви кажа как е, по-интересно е по типове сгради. Както казах за болниците около 5%, университети, академии, около 14%, много голям процент е при общинските администрации, там е 22-23%, както и при държавните администрации където отиват над 30%. Но хората са доволни, не се налага да пускат допълнителни печки, нито пък да се проветряват принудително, защото не могат да си регулират парното и в същото време пестят средства, които мога да инвестират в други дейности или в техника, ако решат.

Водещ:Да, разбирам. И последен въпрос – тази система може ли да бъде подходяща за жилищни сгради, където живеят много хора, в панелните блокове, например или в кооперациите?

Филип Фиков:Нищо не пречи да се въведе такава система, защото пак казвам не се изискват никакви първоначални инвестиции. Единствената трудност ще бъде настройките, но мисля, че ще се справим с тези настройки, тъй като жилищните блокове са постоянно обитавани нямат работно време. Но мисля че както с „Пирогов“, така и с жилищните сгради ще успеем и с нетърпение чакам първата ни жилищна сграда.

Ева БРАНИМИРОВА