Инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита: 80% от старите сгради в страната са без гръмоотводи

Снимка: Pixabay

София. Аз винаги съм твърдял, че 80% от старите сгради, основно блокове и къщи, са без гръмоотводи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита. Той припомни, че според настоящата Наредба за мълнии и защита на сгради, при съоръжения в открити пространства отговорен за гръмоотводната инсталация на сградата е нейният собственик или домоуправител. „Тази Наредба е изготвена съобразно европейските норми и стандарти. Смея да кажа с гордост, че тя е много добра и обезпечава защитата на сградите и хората от пораженията на мълниите“, поясни той.
Инж. Христомир Иванов уточни, че по закон новострояща се сграда не може да бъде пусната в експлоатация преди да бъде изградена гръмоотводна й инсталация. „Аз винаги съм твърдял, че 80% от старите сгради, основно блокове и къщи, са без гръмоотводи. За жалост няма кой да контролира тази инсталация, защото когато сградите са строени, те са имали такива, но в момента, в който е била сменена хидроизолацията, тази гръмоотводна инсталация е унищожена и тя не съществува. 80% от тях нямат гръмоотводна инсталация“, изтъкна той.
Експертът по мълниезащита отбеляза, че при гръмотевична буря трябва да се приберем в закрито пространство по-най-бързия начин.
Даяна ДЮЛГЕРОВА