Инж. Христо Грозданов, проектант: В новия генералнен план за движение на Велико Търново няма да има подлези и надлези, предвижда се откриване на нови автобусни линии

DCIM100MEDIADJI_0226.JPG

Велико Търново. В старата столица почти няма алтернативи за предвижване като изключим градския транспорт, който поема една част от транспортните потоци. Това каза по време на брифинг инж. Христо Грозданов, главен проектант от Института по транспортно строителство и инфраструктура към Университета по архитектура, строителство и геодезия, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново. По думите му на практика велосипедно движение в града липсва, а пешеходното е недостатъчно достъпно.

„В генералния план за движение няма да има подлези и надлези. Имаме сериозни ограничения за организация на инфраструктурата за автомобили. Към момента екипът е  извършил  детайлно наблюдение на 15 ключови кръстовища в града – както най-натоварените, така и тези с най-голяма концентрация на пътно-транспортни произшествия. Обхванати са и пресечките, за които се очаква увеличаване на експлоатацията през следващите пет години. Предложението ни е да структурираме града към пешеходците и велосипедистите, тоест да започнем да въвеждаме рестриктивни мерки към автомобилите. Това не означава, че ще им забраним да влизат в града или ще ги затрудним по някакъв начин, а просто в някои от пътните платна ще бъдат обособени велоалеи, а тротоарите ще бъдат разширени“, каза инж. Грозданов.

Главният проектант уточни, че в предварителния план се обсъжда някои от основните булеварди да бъдат обособени като пешеходни зони. „Аз лично виждам добра възможност за създаване на велоалеи и велосипедна инфраструктура по бул. „България“, улиците „Васил Левски“, „Габровски“, „Христо Ботев“, „Краков“, както и някои отсечки по ул. „Независимост“. Обмисляме възможността ул. „Васил Левски“ да се превърне в пешеходна зона. Предстои да направим симулация, събрали сме пълни данни за трафика и след това ще се вземе обосновано решение. В крайна сметка пешеходните зони трябва да бъдат толкова, колкото обществото ги иска  – няма правило какъв да е броят им. Според нашата концепция, по този начин автомобилното движение по ул. „Васил Левски“ ще се подобри, защото колите, които идват и отиват към стария град, на кръстовището при Пощата ще имат само две посоки. Това ще осигури абсолютна безконфликтност на движението. От долната страна, при кръстовището на Съда, също ще изчезнат конфликтните точки, защото няма да има изчакване. Да, пътят с автомобил ще се увеличи, но времето за пътуване ще се намали. Една от последните ни идеи е части от бул. „България“ и от ул. „Никола Габровски“ да станат еднопосочни. Там може да има и велоалея, ще има възможност за структуриране на бус ленти. Тоест двете улици може да станат еднопосочни, а връзката между тях да е ул. „Краков“. Предвиждаме и откриване на нови автобусни линии“, обясни инж. Грозданов.

Той уточни, че Наредбата изисква генерален план за организация на движението да се прави на всеки 5 години, а не еднократно. В този период тя може да бъде коригирана, но след изтичането им трябва да има нов план за движение.

Рени АТАНАСОВА