Инж. Юлияна Божилова, ОПУ – Кюстендил: Проучва се състоянието на колоните и гредите на мостовото съоръжението на АМ „Струма“, засегнато от пожара край Дупница

Дупница. Проучва се състоянието на колоните и гредите на мостовото съоръжението на АМ „Струма“, засегнато от пожара край Дупница. Това каза на пресконференция директорът на Областно пътно управление инж. Юлияна Божилова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Тя отбеляза, че огледите на място са започнали още във вечерните часове вчера, след като огънят в обекта за вторични суровини е бил потушен. Инж. Божилова добави, че проучванията са поудължили и днес като в тях са участвали екип специалисти от Института по пътища и мостове в Агенция „Пътна инфраструктура“ и на строителя. „С експертите коментирахме становището и резултатите след първоначалния оглед, като за момента може да кажем, че автомагистрала „Струма“ ще остане затворена“, каза още инж. Божилова. Тя не се ангажира със срок – кога движението по магистралата ще бъде възстановено, тъй като от първостепенно значение е да се гарантира живота и здравето на пътуващите. „Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери“, посочи инж. Божилова. Тя подчерта, че няма нанесени поражения от пожара върху пътната настилка на автомагистрала „Струма“. Инж. Божилова коментира, че с цел безопасност движението се пренасочва  по главен път Е-79. „Пътните възли, които да се използват са оказани с табели“, допълни инж. Божилова.

Междувременно от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че от пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед безопастността на движение е задължително спиране на трафика. Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението. Преминаването в участъка от АМ „Струма“ между п. в. „Дупница“ и п. в. „Бобошево“ остава ограничено в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

Ливия НИНОВА