Инж. Яна Маркова, Община Бургас: Ученическите столове за хранене са готови за предстоящата учебна година

Инж. Яна Маркова, технолог по храненето към Община Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас 

Фокус: Г-жо Маркова, готови ли са столовете за хранене в бургаските училища и детски градини за предстоящата учебна година?
Инж. Яна Маркова: Да, всичко е готово. Провеждам проверки в момента, днес предстоят още. В момента столовете се почистват, зареждат се със стока. Нормално е това да се случва в сряда и четвъртък, тъй като от вторник ще започне приготвянето на закуските и обяда. Менюто за месец септември вече е публикувано в платформата E-stol, а от утре ще бъде отворено за поръчки. В момента на IT фирмата се предоставят окончателните списъци с ученици, които да бъдат въведени в системата, за да могат след това родителите да заявят избраните менюта. Освен това, имахме столове, които не бяха отремонтирани – в кварталите „Долно Езерово“ и „Горно Езерово“. В момента ремонтите са завършени и столовете за хранене станаха много красиви. Училищният стол в ОУ „Ал. Георгиев Коджакафалията“ има нов наемател, там също се извърши ремонт. Нормално е през тази седмица да се извършва вече почистването и подреждането.
Фокус: Предвидени ли са промени в избора на хранителни продукти спрямо миналата година?
Инж. Яна Маркова: Няма нова наредба – всеки хранителен продукт е според съответния стандарт. Всички училища и детски градини подават документи към фонд „Земеделие“ за участие в схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Очакваме актовете във фонд „Земеделие“ за избор на изпълнител.
Фокус: Споменахте платформата E-stol. Предвидени ли са процедурни промени в начина на изготвяне на менюта или начина за избор на меню в ученическите столове?
Инж. Яна Маркова: Аз изготвям менюто за месеца. Събирам комисията по хранене, която е към училищата, и заедно с наемателите на училищните столове, обсъждаме менюто, правим корекции, ако е необходимо, след което го публикувам в платформата E-stol. С родителите се събираме и правим проверки. Те ще се провеждат, когато това се реши – веднъж или два пъти месечно. Ние се събираме, обсъждаме различни неща относно храненето на децата. През лятото не са се провеждали срещи, което е нормално, но от началото на учебната година започваме отново. Ние редовно се събираме и много добре работим с Комисията по хранене към Община Бургас.
Фокус: Казахте, че непрекъснато се увеличава броят на алергичните към някои хранителни продукти деца. Може ли да се каже какъв е той към началото на учебната година?
Инж. Яна Маркова: Абсолютно всеки ден идват родители при нас, така че е трудно да определя броя на алергичните деца. За съжаление, тези деца стават страшно много. Има една част от тях, които успяват да израснат съответната алергия. Така например, миналата седмица ми се обади една майка, радостна от това, че детето ѝ вече е на общ режим на хранене. Работя с тези деца и това няма как да не ме радва, но, за жалост, броят на алергичните деца се увеличава.
Фокус: Към кой продукт най-често се наблюдава непоносимост?
Инж. Яна Маркова: Към млечните продукти. Наблюдава се непоносимост и към глутена.
Фокус: Важното е, че има възможност да се изготви индивидуално меню за всяко алергично дете, все пак.
Инж. Яна Маркова: Да, ние сме община, която отреагира на това веднага. Поела съм ангажимент тези деца да не бъдат делени, а да бъдат еднакво обгрижвани в нашите детски градини. Същото се касае и за училищните столове. Имаме и случаи, при които частни фирми готвят за някои деца, съответно спрямо хранителния режим, който им е изписан.
Мария ПОПЧЕВА