Инициативен комитет „Сава Муткуров“ дарява бюст-паметник на генерала на РИМ-Велико Търново, подреждат и изложба с негови вещи и ордени

Музей "Възраждане и Учредително събрание"

Велико Търново. Инициативен комитет „Сава Муткуров“ дарява бюст-паметник на ген. Сава Муткуров на Регионалния исторически музей в старата столица. Това каза за Радио „Фокус“-Велико Търново проф. Георги Камарашев, председател на комитета и зам.-кмет на Велико Търново. Той уточни, че това ще се случи на 4 декември в 16.00 часа в Музей „Възраждане и Учредително събрание“.

„Ние от Инициативния комитет ще почетем годишнината от рождението на генерала, която отбелязваме на 4 декември, като направим дарение на Регионалния исторически музей в старата столица. То се състои от бюст на ген. Сава Муткуров, който е изработен от комитета и имахме намерение да го поставим в парк „Марно поле“. Знаете, обаче, че се появиха негови роднини и дариха изключително красив бюст и решихме да поставим него в парка. Така че този, които бяхме изработили ние, ще го дарим на музея. Имаме и идея там да изградим една зала на великотърновските регенти. В тази зала вече има вещи и снимки на Стефан Стамболов, но ще добавим и бюста на ген. Сава Муткуров, тъй като той е бил регент в периода на безкняжие при абдикацията на Батенберг. Близките му ни предоставиха и негови снимки, ордени и медали, които също ще бъдат сложени там. След време имаме намерение да допълним залата и с бюст, снимки и вещи на Георги Живков, който е бил регент по същото време, както и на ген. Никола Михов, който е бил регент преди смъртта на цар Борис III Обединител“, обясни проф. Камарашев.

Председателят на Инициативния комитет уточни, че бюстът на ген. Сава Муткуров ще остане завинаги в залата на великотърновските регенти, а ордените и медалите ще са там за времето, за което ще бъдат предоставени от неговите близки.

Рени АТАНАСОВА