Иновационен лагер за младежко предприемачество се проведе за пръв път във Велико Търново

Велико Търново.  Иновационен лагер за младежко предприемачество се проведе за пръв път в старата столица. Домакин и организатор на инициативата бе учебната компания Boyаr dreams  при ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“с ръководител инж. Славка Проданова. Тя разакза за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че в иновативния лагер са се включили по четирима ученици от  Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, ПГСАГ „Ангел Попов“, Професионална гимназия по моден дизайн.  По традиция казусът бе зададен от Джуниър Ачийвмънт България, които са домакин на Световната седмица по предприемачество от 2008 година. По примера на „Капачки за бъдеще“ тийнейджърите  трябваше да предложат друга вдъхновяваща публична идея, заразяваща общността и отново да е с екологична, социална или социално-екологична насоченост.  Менторите на отборите бяха студенти от специалност „Туризъм“ на Стопански факултет от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Първо място и награда за „Най-приложима идея“ получи „Разделяй, рециклирай, реставрирай“ . Младите хора вярват, че могат да събират кашоните, използвани от търговските вериги, хотелите и ресторантите, да ги рециклират, а със събраните средства да възстановяват културно-исторически обекти.

Екип „Алфа“ спечели второто място с идеята си „Екокомплекс“.  Чист въздух; икономия на енергия чрез умно строителство; стимулиране на местни производители на различни видове стоки; строителство в обезлюдени райони, в които ще създават и нови работни места, това бяха акцентите в идеята. Усмихнатите момичета заслужено грабнаха и наградата за „Най-добра презентация“.

Третото място бе за екип „Екобудители“.  Те ще формират екологичното мислене, обхващайки и децата, и родителите, и обществото – работодателите ще осигуряват безплатна уикенд почивка на своите служители с екологична „мисия“, в която могат да се включат и техните деца – да почистят терен, да засадят дърво, да облагородят парк; в училищата ще се ползват водни дъски; образователните видеа, представящи уикенд почивките с мисия, ще са всяко междучасие на общодостъпни места в и извън училище. Екобудителите получиха и награда за „Идея с обществена полза“.

Журито бе в състав – Пенка Игнатова, икономист, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново; Олга Манчева-Али, асистент доктор по управление от катедра „Туризъм“ на Стопански факултет от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“; Аделина Александрова, маркетолог, управител на хотел; Ангел Гушев , математик, директор на ПМГ „Васил Друмев“; Татяна Данчева, икономист, директор на ПГТ „Д-р Васил Берон“ и Камелия Лесичкова, управител на учебната компания Boyar dreams.

Рени АТАНАСОВА