Инспектор Велико Маринов, „Пътна полиция“ – Варна: Отчитаме намаляване на тежките пътни произшествия

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Инспектор Велико Маринов от  сектор „Пътна полиция“ – Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Инспектор Великов, колко пътни произшествия са възникнали на територията на Варненска област от началото на годината до края на месец ноември? Колко са загиналите и пострадалите и какви са тенденциите?

Инспектор Велико Маринов: От началото на годината до 30 ноември на територията на Областната дирекция на МВР – Варна са регистрирани и обслужени 3 121 броя пътни произшествия. „683 са тежките инциденти, при които има загинали 34 души, а 879 са ранени. С материални щети са 2 429 пътнотранспортни произшествия. Спрямо същия период на миналата година отчитаме намаляване на тежките пътни произшествия с 32 броя, загиналите са с 5 по-малко спрямо същия период на миналата година,  ранените са с 27 по-малко.

Фокус: Какво показва анализът по отношение на видовете пътни инциденти и причините за възникването им?

 Инспектор Велико Маринов: Несъобразената скорост и отнемането на предимство са основните причини за тежките катастрофи. Ако направим един анализ на разпределението по вид и клас на пътищата се установява, че най-много тежки пътнотранспортни произшествия са настъпили на територията на големите градове – Варна. Основни причини за настъпването на тежките произшествия са несъобразената скорост, отнемане на предимство и неспазване на дистанция. Първите две причини са основни и се открояват пред всички останали. 31,8 % от тежките катастрофи, регистрирани от началото на годината до края на месец ноември са по причина несъобразена скорост.  Толкова са процентите и заради отнемане на предимство. Според статистиката за този период 204 катастрофи са възникнали заради несъобразена скорост, като загиналите при тези произшествия са 11, а ранените са 256. 206 тежки катастрофи, при които са загинали 6  души и са ранени 244, са възникнали заради отнемане на предимство. В града най-често инцидентите са свързани с блъскане на пешеходец или пътно произшествие между два автомобила поради неспазване на предимство. Извън населените места основна причина за настъпване на тежко произшествие е несъобразена скорост, неправилно изпреварване и навлизане в насрещно движение.

Фокус: Какви превантивни дейности са осъществени през годината за намаляване на пътния травматизъм?

Инспектор Велико Маринов: Няколко са превантивните дейности, осъществени през годината. Проведохме Глобална седмица за пътна безопасност под мотото „Спаси живот, намали скоростта!“. Отделно  бяха проведени няколко кампании – „Не шофирай, ако си пил!“, акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. През есента проведохме кампанията „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя!“. Последната полицейска операция с изцяло превантивна дейност беше акция „Зима“. Имаме множество участия в учебни заведения и детски градини. Служители от Областната дирекция на МВР -Варна изнасят беседи и правят ролеви игри с децата от начален курс и в детската градина. Всички тези дейности са по темата как да се пазим на пътя.

Фокус: Предприети ли са мерки по отношение на пътната безопасност във връзка с наближаващите празници и очакваното натоварване на трафика?

Инспектор Велико Маринов: В началото на почивните дни се наблюдава масово изнасяне на потоци от големите градове. По време на празничните дни се активизират пешеходните потоци в големите градове в районите търговските центрове и местата, където се провеждат масови мероприятия. От Областната дирекция на МВР – Варна са предприети мерки за засилено полицейско присъствие в последния работен и първия почивен ден на изходните артерии на Варна, както и на входовете в последния почивен ден. Засилено ще бъде полицейското присъствие около питейните заведения, които се посещават масово. Завишен ще бъде и контролът на водачите за употреба на алкохол, наркотични вещества и техните аналози.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА