Инспектор Драгомир Ганчев, Пътна полиция – Варна: „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ е мотото на първата кампания, част от акция „Зима“

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Инспектор Драгомир Ганчев от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Инспектор Ганчев, предстои традиционната акция „Зима“. Кои са основните акценти, каква е целта на кампанията и етапите тази година?

Инспектор Драгомир Ганчев: За поредна година от 1 до 30 ноември на територията на цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да засили вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя. Тази година акцията включва три кампании. Първата от тях е под мотото „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, като тя е насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Кампанията ще се проведе в периода от 1 до 10 ноември, като 6 ноември е обявен за ден без жертви велосипедисти. Втората кампания в рамките на акция „Зима“ е под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“. Тя е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Ще се проведе от 11 до 20 ноември, като 16 ноември е обявен за ден без жертви пешеходци. Третият заключителен етап на акцията е под мотото “ Безопасно шофиране през зимата“ и ще се проведе в периода от 21 до 30 ноември. Кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на техните автомобили, както и готовността им за движение в зимни условия. 22 ноември е обявен за ден без жертви водачи и пътници в моторни превозни средства. Идеята на кампанията е навлизайки в есенно-зимния период, да намалим предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия.

Фокус: Какви са основните правила, които трябва да спазват водачите на пътни превозни средства по време на шофиране в зимни условия?

Инспектор Драгомир Ганчев: Правилата са много, но като цяло препоръката е да спазват ограниченията на скоростта, тъй като това е една от най-често срещаните причини за пътните произшествия. Водачите трябва да управляват с повишено внимание, особено през зимния сезон, тъй като може да се попадне в заснежен или заледен участък. Когато се шофира с неподходяща скорост, съответно спирачния път на автомобила е удължен и това може да доведе до пътнотранспортно произшествие. Ще припомня, че с последните изменения на Закона за движение по пътищата, влезли в сила от 21 януари тази година, за водачите е налице задължението от 15 ноември до 1 март да управляват автомобилите си с гуми, предназначени за движение в зимни условия или съответно с гуми, чийто дълбочината на протектора е не по-малко от 4 мм. Преди началото на зимния сезон е добре водачите да проверят техническата изправност на автомобилите – осветителната система, състоянието на антифриза и течността на чистачките, която трябва да бъде заменена със зимна. „ова са общи препоръки, които биха могли да бъдат в полза на водачите и да допринесат за намаляване на травматизма.

Фокус: В тази връзка какво показва статистиката по отношение на регистрираните пътни произшествия от началото на годината до края на месец октомври?

Инспектор Драгомир Ганчев: 625 пътни произшествия с пострадали са регистрирани на територията на Варна и областта от началото на 2017 година до 29 октомври. Имаме 32 загинали и 813 ранени. В сравнение със същия период на 2016 година броят  на тежките катастрофи е с 25 по-малък, броят на загиналите – с двама по-малък, а броят на ранените със 7 по-малък. Надяваме се тази положителна тенденция да се запази до края на годината.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА