Инспектор Ивелин Иванов, ОДМВР-Велико Търново: Държанието и разпространението на наркотични вещества сред непълнолетните лица не е изолирано явление в областта

Велико Търново. Държанието и разпространението на наркотични вещества сред непълнолетните лица не е изолирано явление в област Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“-Велико Търново полицейски инспектор Ивелин Иванов от Детска педагогическа стая към ОДМВР-Велико Търново. Той уточни, че тук не е толкова проявен този процес, колкото в по-големите градове като София, Варна, Бургас, Стара Загора и т.н. По думите на инспектор Иванов проекта „Заедно срещу наркотиците“, който Областната дирекция на МВР разработи съвместно Община Велико Търново и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, също допринася за по-малкия брой случаи на откриване на наркотици сред непълнолетните.

„Чрез дейностите по проекта се стремим да пресечем тази дейност по разпространение на наркотични вещества сред непълнолетните, както и да повишим информираността относно този проблем и по този начин да ги предпазим.  Заради доброто взаимодействие на институциите този проект е уникален сам по себе си по това, че 90% от него е насочен към превенция и предпазване на децата и подрастващите. Това е в резултат на много добре изградената социална мрежа на територията на Община Велико Търново. Проектът е уникален и заради това, че се базира и е насочен към децата и е съставен от много програми, които в своята цялост целят именно превенция срещу наркотиците“, обясни инспектор Иванов.

Относно установените случаи на деца, който държат в себе си или разпространяват наркотични вещества, той уточни, че числата показват, че няма повишение на случаите, сравнено с предходни години. „От няколко години са константни величините. Някоя година има повишение, някоя – понижение на броя на случаите. Най-малките лица, които сме хващали да употребяват или разпространяват наркотици, са на около 14-15 години като в известен смисъл през последните години като национална тенденция се наблюдава понижаване на възрастта на употребяващите. За радост в нашата област възрастта е по-висока от общата за страната“, отбеляза инспекторът.

Рени АТАНАСОВА