Инспектор Илиян Коев, „Пътна полиция“– Варна: 21 нарушения са констатирани в областта при специализираната операция „Автобус“

Инспектор Илиян Коев от сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР – Варна в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Инспектор Коев, какво показват данните от извършените проверки на автобусите на територията на Варна и областта? Колко проверки са извършени и какви са констатираните нарушения?

Инспектор Илиян Коев: Във връзка с предстоящия летен туристически сезон и зачестилите пътнотранспортни произшествия с участието на автобуси, при които има загинали и ранени, на територията на цялата страна беше проведена специализирана полицейска операция по линия на безопасността на движението с наименование „Автобус“. Проверките са осъществени в периода от 23 до 29 април. Бяха впрегнати всички служители на МВР, които имат правомощия за работа по линия на Закона за движение по пътищата. При засиления контрол бе акцентирано върху ползването на обезопасителни колани от страна на водачи и пътници, правоспособност на водачите, управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол, наличие на застраховка „Гражданска отговорност“, наличие на заплатена винетна такса, както и техническата изправност на автобусите – счупени стъкла, износени гуми, осветителна система, оборудване на превозните средства. При проверките бе проверявано също и за неплатени глоби или връчени електронни фишове. За Варна и областта са проверени общо 84 автобуса, констатирани са 21 нарушения на Закона за движение по пътищата и на Кодекса на застраховането. 13 са констатираните нарушения за неизползване на обезопасителни колани. Установени са два автобуса с липса на винетен стикер, други два автобуса са били с техническа неизправност, а двама водачи – с нередовни пътни документи. Засиленият контрол върху автобусите продължава.

Фокус: Предстоят три почивни дни, какви мерки са предприети по отношение на очаквания засилен трафик?

Инспектор Илиян Коев: Засилено е полицейското присъствие по пътищата във Варна и областта заради предстоящите почивни дни по Гергьовден. Обичайно при повече почивни дни хората предприемат пътуване извън града и в първия и последен почивен ден на входно-изходните артерии на големите градове се наблюдава засилен трафик. Осигурено е активно присъствие за регулиране и подпомагане контрола за движение по пътищата, екипи ще бъдат разположени на главните пътища и в участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, пътни възли, кръстовища, както и при участъци с въведена временна организация на движение. Предвидени са и специализирани полицейски операции по линия на шофиране след употреба на алкохол и неправоспособност на водачите. Предприети са допълнителни мерки за недопускане на произшествия по пътищата и организиране на движението за безопасно пътуване в най-натоварените участъци, както и безпроблемно напускане на града. Предприетите мерки са съгласувани с Агенция „Пътна инфраструктура“. В последният работен ден преди трите почивни дни за Гергьовден от 16.00 до 20 часа се спира движението на тежкотоварните автомобили с тегло над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища. Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден – 7 май (понеделник), от 14.00  до 20.00 часа. Във връзка с провеждането на военния парад на 6 май в зоната на Катедралния храм няма да бъдат допускани пътни превозни средства. Призовават се  всички граждани, които няма да присъстват на събитието, да използват обходни маршрути с цел облекчаване на трафика, за да няма усложнение на пътната обстановка.

Апелирам към водачите да бъдат толерантни към останалите участници в движението по пътищата, особено към пешеходците, децата и възрастните хора, както и към водачите на двуколесни пътни превозни средства.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА