Инсп. Боян Обецанов, РДПБЗН-Благоевград: Извършени са 145 проверки на църкви, храмове и параклиси в областта преди Великденските празници

Инсп. Боян Обецанов от сектор „Превантивна и контролна дейност“ към РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Инсп. Обецанов, приключиха ли вече проверките за пожарната безопасност в храмовете и църквите за Великденските празници?

Инсп. Боян Обецанов: Да, те приключиха още в петък миналата седмица. На територията на храмовете в цялата област са извършени проверки за спазване и правилата и нормите за пожарна безопасност. Извършени са общо 145 проверки в църкви, манастири, параклиси и други християнски храмове, както и на хотели и други обекти с очакван голям приток на посетители през празничните дни.

Фокус: Констатирахте ли някакви нарушения, съответно колко и какви?

Инсп. Боян Обецанов: При извършването на проверките са констатирани 27 нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, като са издадени съответно и 16 броя писмени разпореждания на ръководителите на обектите и служителите в църковни настоятелства. При извършването на проверките е обърнато внимание на състоянието на ел. инсталациите и отоплителните уреди, създадените условия за пожарогасене и осигуряване на необходимите условия за спешна евакуация.

Фокус: Какви съвети ще дадете на гражданите за събота вечерта, когато се обикаля църквата? За какво трябва да внимават?

Инсп. Боян Обецанов: При обикалянето на църквата трябва се осигурят необходимите разстояния между хората и горимите материали, които се държат в ръце. По традиция свещите се носят в домовете и много е важно те да не бъдат оставяни без надзор, докато изгорят напълно, за да не се стигне до инциденти.

Фокус: При обикалянето на църквите в събота вечерта, ще има ли позиционирани пожарни автомобили в близост до храмовете или просто ще бъдете в готовност?

Инсп. Боян Обецанов: Поддържаме постоянна оперативна готовност във всичките районни служби за пожарна безопасност и защита на населението на територията на областта, като допълнително са разгледани и проиграни тренировки на оперативния състав във всички служби. В петък и понеделник също така ще бъдат подсигурени дежурства на главните пътни артерии от служители с пожарен автомобил.

Натали СТЕФАНОВА