Информационна инициатива по Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз се проведе в село Ракитница

Информационна инициатива по Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз се проведе в село Ракитница, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от областната администрация.  Заместник областният управител Лъчезар Попиванов откри информационна инициатива, свързана с популяризиране на европейското културно многообразие. Събитието се проведе в салона на Народно читалище „Светлина – 1928 г.“ село Ракитница, община Брегово. Попиванов поздрави присъстващите и отбеляза, че днешната среща е част от проявите за честване на богатото и разнообразно културно наследство на Европейския съюз и има за цел да популяризира съвременното европейско изкуство и мястото, което българската култура заема на европейската сцена. Гергана Владимирова, главен експерт от Областна администрация Видин, представи презентация за културното многообразие на Европейския съюз.

Самодейци към Народно читалище „Светлина – 1928 г.“ село Ракитница, община Брегово представиха фолклорна програма от песни и танци. На вниманието на всички бе представена кулинарна изложба на традиционни за село Ракитница ястия. По повод отбелязването на Петровден – празникът, посветен на християнските първовърховни апостоли св. Петър и св. Павел, самодейците и жителите от селото старателно бяха подготвили трапеза с характерни за празника ястия. На събитието бе представена изложба на български народни носии. Със изложба на различни предмети, свързани с българския традиционен бит, самодейците показаха дългия път на хляба – от житния сноб до вкусната питка на трапезата.

Проведената информационна инициатива се организира от Областна администрация Видин, в рамките на Приоритет 2 от работната програма на Комуникационната стратегия : „Живото културно наследство на Европа: Европейски съюз – културно многообразие и етническа толерантност, приносът на Република България към европейските ценности“.