Информационна кампания за превенция от битови пожари през зимата се провежда в Свищов и населените места от общината

Велико Търново. Информационна кампания за превенция от битови пожари през зимата се провежда в Свищов и населените места от общината. Това съобщи за Радио „Фокус“- Велико Търново началникът на Районната пожарна служба в крайдунавския град инж. Светлин Михайлов. Той уточни, че акцията е стартирала още през есента на миналата година, а основната й идея е да научи по-възрастните хора как сами да се предпазват от инциденти. Акцент се поставя основно върху безопасното използване на печки през есенно-зимния период, тъй като те са един от най-честите причинители на пожари.

„Хората трябва да са запознати с правилата и нормите, поради което навсякъде коментираме едно и също. На първо място искам да припомня, че не трябва да се използват отоплителни уреди на газ в подземни помещения, като в такива не трябва да се съхраняват и газови бутилки за готвене. Не бива да се съхраняват и разпалват печки на твърдо гориво с лесно запалими течности. Разстоянията между отоплителните уреди и горивни материали, ако в помещението има такива, не трябва да бъде по-малко от 80 см. Там, от където преминават кюнците на печките, трябва покривите и самите комини да са подсигурени с негоривни елементи“, поясни Михайлов.

Той допълни и, че е много важно комините и кюнците да се почистват редовно. Освен това подчерта и, че всички отоплителни уреди, които се използват в дадено домакинство, трябва да отговарят на изискванията на пожарната.

Луиза ТРАНЧЕВА