Информационно-скринингова кампания за Световния ден без тютюн се провежда във Варна

Информационно-скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи се провежда във Варна за Световния ден без тютюн, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Инициативата се организира от Регионалната здравна инспекция във Варна от 10.00 до 12.00 часа в района на Лятно кино Тракия. организирани са и безплатни консултации за отказване от тютюнопушене и предоставяне на здравно-образователни материали. По-късно днес, от 12.40 часа, в ПГИ „Д-р Иван Богоров“ ще се проведе обучителен семинар с ученици от 11-ти клас на тема „Тютюнопушенето – заплаха за здравето и развитието“.

По повод 31 май – Световнен ден без тютюн, отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето”, дирекция „Обществено здраве“ към Регионалната здравна инспекция във Варна, организират и провеждането на беседи в Музей “Човекът и неговото здраве” в раздела “Здравословен начин на живот” на тема: “Тютюнопушене или здраве”, както и демонстрация на модел на пушач – рентгенова снимка на гръден кош за събиране на катран при пушачи пред ученици в музея “Човекът и неговото здраве”.

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление.

За 2017 година темата на Световния ден е „Тютюнът – заплаха за развитието”.

Според организацията, глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА