Искат задържане под стража за жена от Варна, продавала наркотици в съучастие със сина си

Окръжната прокуратура във Варна внесе протест в Апелативния съд срещу определение на Варненския окръжен съд, с което е била взета мярка за неотклонение „Домашен арест“ на наркоразпространителка. 48-годишната Юлия М. държала с цел разпространение и разпространила на наркозависим доза амфетаминопроизводни. Това съобщават от пресслужбата на Апелативния съд в града.

Деянието, обвиняемата е извършвала в съучастие с 29-годишния си син Радослав А. Той е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, след като съдът уважи искането на прокуратурата, тъй като е осъждан, включително за същото деяние.

При извършените действия по разследването в дома на майката и сина във Варна са били намерени близо 7 г екстази, 264.4 г амфетаминопроизводни и почти 240 г марихуана. Освен в съучастие, деянието по член 354а, ал. 1 от НК е извършено и като продължавано престъпление в периода от 15 до 27 ноември тази година. То се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Окръжната прокуратура във Варна смята, че мярката за неотклонение „Домашен арест“, определена от Варненския окръжен съд, не съответства на степента на обществена опасност както на деянието, така и на дееца. Според прокуратурата освен наличието на обосновано предположение, че Юлия М. е извършила престъплението, съществува реална опасност тя да се укрие и да извърши престъпление, още повече че тя търпи домашния арест на адреса, където са намерени наркотиците и откъдето са ги продавали със сина си.

Още същия ден, след като първата съдебна инстанция определя Юлия М. да търпи домашен арест, е извършена проверка на адреса й. Тя не била открита там.

Окръжната прокуратура във Варна иска от Апелативния съд да отмени определението на Варненския окръжен съд и да вземе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за обвиняемата.