Искра Мандова, директор: Освен образователната си дейност институт „Конфуций“ организира и много инициативи, които целят популяризирането на китайската култура у нас

Велико Търново. Освен образователната си дейност институт „Конфуций“ организира и много инициативи, които целят популяризирането на китайската култура у нас. Идеята е да се запознае широката общественост с богатството на китайската народност, поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново Искра Мандова, директор на института при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Като най-пресен пример тя даде отбелязването на Китайската нова година у нас, което се проведе в много малки и големи градове, в началото на месеца.  „В Търново в тържеството се включиха много студенти, както и всички доброволци, които са част от „Конфуций“. Празникът беше изключителен. В Бургас имахме седмица на китайското кино, която завърши с уникална изложба. В Русе мероприятието ни беше с ученици от частно училище, в което китайският се изучава интензивно. Имахме чествания и в Търговище, и редица други населени места“, коментира още директорката.

Институт „Конфуций“ е създаден през 2012 година. Днес дейността му е развита в 15 града в страната, като е осигурено сътрудничество с над 40 образователни институции.

Луиза ТРАНЧЕВА