Искрен Иванов, политолог: Западът трябва да обърне специално внимание на близките отношения на Руската федерация с Турция и Сърбия

Западът трябва да обърне специално внимание на близките отношения на Руската федерация с Турция и Сърбия. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ Искрен Иванов. Той обясни, че силите в региона ще се прегрупират в два лагера – членове на ЕС и НАТО и държави, членуващи или ориентирани към Евразийския икономически съюз. „Основната опасност идва не толкова от координацията, колкото от поляризацията и конфронтацията. Балканските държави изпуснаха няколко много удобни инициативи като партньорството за сигурността тук в Югоизточна Европа, като Черноморското икономически сътрудничество, не че тези инициативи са си отишли, но балканските държави изпуснаха възможността за по-сериозна координация вътре в рамките на тези инициативи, което вече сега довежда до крайно негативни последици за региона. Защото виждаме, че когато Евразийският съюз влезе в този регион, държавите вече бяха разединени и това спомогна напрежението между тях да се засили“, добави политологът.
Искрен Иванов каза още, че Северна Македония не е член на НАТО и ЕС, което я прави кризисна държава. Според него отлагането на членството й води до увеличаване на подкрепата за националистическите движения в страната. По думите му това може да застраши сделката за името на страната и да я отклони от пътя към евроатлантическото пространство.

Цоня СЪБЧЕВА