Искрен Иванов, политолог: Сърбия може да се превърне в отправна точка за влияние на Евразийския икономически съюз на Балканите

Сърбия може да се превърне в отправна точка за влияние на Евразийския икономически съюз на Балканите. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ Искрен Иванов. Той добави, че Сърбия традиционно има близки отношения с Русия и членството й не е изненада. Според него Евразийският съюз има основно икономически измерения и се стреми да присъедини не само бивши републики на СССР, но и държави от бившия социалистически блок. „В това отношение разширяването на Евразийският съюз представлява разместване на геополитическите пластове. Разбира се, по-голямата част от страните тук – България, Румъния, Турция, Гърция, Албания са членове на НАТО, някои от тях и членове на ЕС. Но това за мен е една хвърлена ръкавица към Западна Европа и САЩ за това, че Евразийският съюз има потенциала да присъединява нови държави членки в този регион, който принципно се смята за регион на влияние на ЕС и НАТО“, обясни политологът.
Искрен Иванов каза още, че след евразийската си ориентация Сърбия би станала член на ЕС много трудно, а преговорите с нея ще бъдат влошени. По думите му България не трябва да бъде безразлична в ситуацията и трябва да защитава интересите си в рамките на НАТО и ЕС, но и трябва да поддържа балансирани отношения със Сърбия.

Цоня СЪБЧЕВА