Искрен Красимиров: Не трябва да се сещаме за народните ни будители само на 1 ноември, но и във всеки друг ден от годината

Снимка: НЕзабравимата България

Искрен Красимиров, режисьор, преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“ и основател на проекта „НЕзабравимата България“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Какво за Вас е 1 ноември – Деня на народните будители?

Първо искам да честитя празника на всички и да поздравя слушателите и читателите на нашето любимо радио. За мен 1 ноември е ден като всички останали, защото всичките си дни аз съм посветил на моята кауза „НЕзабравимата България“, на работата с децата, на уроците по родолюбие, които изнасям. Така, че за мен днес е ден като ден, с тази разлика, че днес няма да бъдат из нашите училища, а отивам  в странство, както се казва.

Фокус: Може ли да кажем, че и днес има съвременни будители, особено като погледнем всичко, което правите и Вие?

Искрен Красимиров: Мен ме наричат такъв, но аз съм скромен човек и не желая да се изтъквам. Аз бих нарекъл учителите съвременни будителите и най-вече тези от тях, които работят в неделните български училища в чужбина, но и учителите в училищата с преобладаващо ромско населени у нас. За мен това са модерните, съвременни будители, защото аз всеки ден съм с различни деца, докато те всеки ден са с едни и същи. Представете си колко усилена работа трябва да полагат те, за да има ефект и те го правят, за което искам да ги поздравя.

Фокус: А в миналото – кои според Вас са най-големите будители?

Искрен Красимиров: Това са героите от епохата на нашето Възраждане, към които и аз съм се насочил, знаете – през Паисий, Софроний, Левски, Райна Княгиня, Бенковски, Захари Стоянов та чак до  Христо Ботев. За мен те стоят най-високо в пантеона на нашата историческа памет и преклонение. Те са нашите най-големи герои. Всъщност, ние извън Възраждането нямаме други национални герои. Нито хановете, нито царете ги приемаме като национални герои.

Фокус: В началото на нашия разговор споменахте, че всеки ден сте сред деца – било то в България, било то в чужбина. От скоро сте част и от екипа на Югозападен университет „Неофит Рилски“, където пък се срещате с студенти. Виждате ли в тях бъдеще и има ли надежда?

Искрен Красимиров: Да, наистина наскоро беше дебютната ми лекция пред I курс, специалност „Кино режисура“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Смятам, че има надежда и най-много се радвам, че има много млади момчета и момичета, които имат желанието да се образуват. Сред тях бяха и такива от Украйна и Северна Македония, така че дори от чужбина искат да идват тук и да се учат на нашата история и кино, защото аз все пак преподавам документално кино. Така, че определено има надежда и аз работя за това. Ако нямаше надежда и аз щях да съм се отказал вече.

Фокус: Какво Ви предстои по отношение нещата, които правите?

Искрен Красимиров: В момента пътувам за Англия, където ще се срещна с българите в Оксфорд, Саутхемптън и Борнемут, на които ще изнеса моите спектакли. След което се връщам и започвам отново обиколка из нашите училища и университети. Освен това преди Рождество Христово планираме една уникална филмова премиера на най-новият ни филм „Предай Левски“. Специално за Вашата медия ще кажа също, че за първи път ще има премиери на две филмови заглавия – на предния ми филм „Убий Ботев“ и „Предай Левски“. Така, че в рамките на една вечер зрителите ще научат отговорите, според нас, на двата най-страшни въпроса, които стоят в нашата история – кой предаде Левски и кой уби Ботев.

Фокус: Какво искате да кажете на всички наши слушатели и читатели по повод 1 ноември – Деня на народните будители?

Искрен Красимиров: Да не се сещат за будителите само днес. Лично на мен ми стана много неприятно вчера, когато в социалните мрежи бе пълно с почит към празника Хелоуин. Ще Ви кажа и нещо, което казвам на всички деца, с които се срещам – няма смисъл да почитаме измислени герои – тях има кой да ги тачи. Нека уважаваме нашите, българските герои и то не само на празниците, а всеки ден. Само така ще пребъдем и за напред.

Ливия НИНОВА