Историкът проф. Пламен Павлов: Отказът на Светия Синод да присъства на годишнината на Охридската архиепископия е антиисторически

София. Отказът на Светия Синод да присъства на годишнината на Охридската архиепископия е антиисторически. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“. По думите му това решение дава възможност на някои граждани и митрополити в Македония да говорят, че те са съвсем отделна църква и че нямат нищо общо с нас, което е дълбоко невярно. Според проф. Павлов участието на наши представители в тържествата в Охрид за 1000-годишнината на Охридската архиепископия ще даде възможност да се каже открито, че става дума за част от българската църковна история и че Българската патриаршия е единствената църква, която може да бъде църква-майка на Охридската архиепископия или на Македонската православна църква.
“Това, което аз си мисля, че може да бъде направено все още, е Светият Синод на Българската православна църква да свика заседание и да отмени това за мен наистина непонятно и да не кажа – позорно решение. Още повече, гласовете са осем на пет, и то – при отсъствието на Негово светейшество патриарх Неофит. Т. е., ако той присъстваше, гласовете щяха да бъдат вероятно по някакъв друг начин. Ние не можем да приемем, че Българската църква може да решава такива морално-етични исторически въпроси с разделение, тъй като осем на пет – това си е абсолютно разделение. Такива въпроси трябва да се решават със съгласие. Така че, тези приказки, че ще изпаднем в схизма, че едва ли не ще отпаднем от световния живот на Православието, за мен са абсолютно несъстоятелни. Няма никакви индикации за подобно нещо”, каза той.
Проф. Пламен Павлов призова Светия Синод да преразгледа решението си и да участва достойно в отбелязването на 1000-годишнината от учредяването на Охридската епископия, тъй като тя е важна част от историческия път на Българската православна църква.