Историческият музей в Батак обяви за експонат на месец януари 2020 година – портрет, рисуван от Борис Шаров

Историческият музей в Батак обяви за експонат на месец януари 2020 година –  портрет на Веса Гешева, рисуван през 1934 година от художника Борис Шаров. Това съобщиха от музея.
Борис Шаров е роден в Батак. Той е от онези художници, които работят изцяло отдадени на своето поприще без излишен шум около личността си. Дори и на преклонна възраст той не изоставя четката и остава верен на жанра в който е най-силен – портрета.
Неговото творчество отразява стилистиката на времето. В края на 20-те и 30-те години на ХХ век е изпълнено с вътрешна емоция. По това време художникът се обръща към камерния портрет като гради формите с пестелив монохромен колорит и със свободна, лека, бърза маска. През 40-те години на миналия век Шаров достига завършеност на композицията. Тогава особено успешно работи с езика на формите. В портретите му от 70-те години личи преминаването към късното му творчество.
Социалната среда и естетиката на времето оказват въздействие върху интерпретацията на образите, те са потърсени в тяхното социално и обществено измерение.
Една от неговите уникални творби е Портрет на Веса Гешева. Техниката, която художникът използва е рисуване с маслени бои върху платно. Картината е с размери 72/87 см. Веса Гешева е изобразена права в полупрофил, в тъмни дрехи с бяла шал-яка. Лявата ѝ ръка е свита и държи карамфил. Долу вдясно има надпис „Б. Шаров” 1934 г.