Йоаким Каламарис: Мицотакис трябва да реши: или да затвори вратите към миналото, или ще продължи политиката на предишните премиери на Гърция и ще излезе от властта по-бързо от тях

Йоаким Каламарис, политически анализатор и университетски преподавател, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Повече работни места и инвестиции, както и програма за по-малко данъци обеща новият премиер на Гърция Кириакос Мицотакис, който положи клетва часове след като неговата консервативна партия Нова демокрация спечели безапелационно предсрочните парламентарни избори, но малко след това кредиторите на Гърция отхвърлиха призивите му за облекчаване на стриктните бюджетни условия, по които беше постигнато съгласие в спасителната програма. Какъв мандат очаква 51-годишния Кириакос Мицотакис, след като партията му ще има абсолютно мнозинство в парламента, но какво ще може да направи, как ще продължи икономическото възстановяване на страната? В предизборната си кампания Мицотакис обещаваше предоговаряне на тежките условия с кредиторите на Гърция, но първата им реакция не му ли подейства като студен душ? Въпросите отправяме към политическия анализатор и университетски преподавател Йоаким Каламарис. Той до този момент не ни подведе в прогнозите си, позна дори процентната разлика между „Нова демокрация“ и СИРИЗА от предсрочните парламентарни избори. .

Йоаким Каламарис: Да, наистина, очакваше се по-малък процент да получи Ципрас и неговата партия пъзел. Защото най-точно това е партия пъзел от малки партии, които успешно той прочисти във времето, докато управляваше страната, но вече с пълно мнозинство управлява Мицотакис. Сега предстоят много сериозни реформи, в икономически аспект най-вече, които ще засегнат социалните процеси в Гърция. Мисля, че винаги десницата може да направи повече свободна икономиката, но ще очакваме да видим дали това, което обеща в предизборната кампания, ще го изпълни. Защото видяхме, че господин Ципрас нищо от това, което обеща, не е изпълнил, а обратното – за каквото не е имал пълномощно, той е задействал нещата.

Водещ: С какви проблеми ще се сблъска новият премиер?

Йоаким Каламарис: Те са доста големи проблемите, защото той получи първо геополитически от господин Ципрас една колония, а не държава. Най-сериозен се оказва казусът с находищата на енергийни ресурси – газ и петрол в Егейско море. Това не е тайна вече, Гърция е може би с най-много капацитет в световен мащаб. Това, че сега точно избраха да действат, за да могат да работят с находищата, означава, че трябва първо да се създаде една изкуствена криза, да обеднее народът и тогава да може с този компромис да кажем, че великите сили ще използват находищата за 50-100 години и по този начин ще се оправят финансово нещата в Гърция. Това е планът, който в момента геополитически е познат на доста колеги, приятели, експерти. Мисля, че покрай тези въпроси може би Мицотакис ще успее да направи реформи, защото ще идват свежи капитали. Тук обаче не включвам и винаги непредвидимия фактор на Балканите, живия дявол – Реджеп Таийп Ердоган. Разбирате, че политиката му е нещо, което не може да се предвиди. Защото в момента той опитва по някакъв начин да наруши отредените зони, на база на международното право, и да влезе в гръцките или кипърските икономически зони на Егейско море. Относно другите неща, които предстои да решава господин Мицотакис, са празните каси в общините и в държавата, плюс осигурителния институт, също така нелегалните мигранти – този реален кошмар, който споделяме всички европейци, в Гърция е много по-силен, защото всички минават през Гърция, а понякога остават или се преместват в други страни. Говорим за реалност, за Шенген и т.н., а от друга страна виждаме, че Брюксел дотира тези нелегални мигранти. Прави го даже за мнозинството от тях, в чиито страни няма война – Пакистан, Афганистан, защото те са ислямисти. Не дискриминирам никой за религията, но в исляма има доста подрелигии – например сунити, шиити. Главно в Европа навлизат тези нелегални мигранти, които на 80-90% са фундаменталисти, тоест те са сунити. Този проблем трябва също да го реши, и той е сам, защото не виждаме никаква инициатива от Брюксел да възпре този процес, защото не засяга само генетичния код и бъдещето на европейските народи, но и финансово. Защото ние не сме готови в Европа и специално Балканските страни, които живеем постоянно в криза и живеем също в една химера, че ще излезем от нея някой ден, да се натоварваме допълнително с дотации от държавните бюджети, местните държавни бюджети, говоря за балканските страни, с тези хиляди граждани мигранти. Нямаме никаква сходна култура с тях. Разбира се, че от религиозен аспект също нямаме. Тоест Мицотакис трябва да реши: или да затвори вратите към миналото, което продължава да участва в бъдещето, или ще продължи политиката на предишните премиери и на Гърция, и управляващите в Брюксел, при които толерантността преминава всякакви граници спрямо гражданите на Европа.

Водещ: Ще успее ли Кириакос Мицотакис да реши проблемите с правителствените финанси, лошите кредити и задушаващата бюрокрация?

Йоаким Каламарис: Много е трудно. Макар че той направи много добър ход. В неговия кабинет над 50% от новите заместник-министри и министри са експерти, и то истински експерти, които са изкарали техните доходи на реалния пазар, а не са задължително държавни служители. Макар че в това лошо няма, но да си професионалист политик малко или много не пасва на новото време – 21-ви век. Така че това е едното, което може да подпомогне. Трудно е, тежко е, обаче мисля, че може да успее. Има един момент, за който не сме говорили – за Преспанското споразумение. Тук също той трябва да реши какъв ще е следващият ден с тази геополитическа аномалия, която предстои да засегне не само Гърция, а и България, всичките православни страни като цяло.

Водещ: Каква е вашата прогноза, ще отмени ли Мицотакис това споразумение? Или ще продължи да го изпълнява под някакъв вид?

Йоаким Каламарис: Мисля, че единствената партия, която наистина беше против това споразумение, е „Златна зора“. Тя е изкоренена в момента от парламента. Има споразумение явно с управляващите сили в Гърция и извън Гърция, за да може тихомълком да излязат от политическата ситуация. Не виждам друга партия или други политици като единици в момента да желаят да се промени това споразумение. И постфактум ние ще трябва да живеем с новата реалност, която няма да спре на това ниво, очакват се доста промени. Даже преди една седмица аз съм бил с приятели от Скопие и сме разговаряли по този въпрос. Те са силно притеснени от това, което се случва в тяхната страна. Там в момента говорим, че министри и то в ключовите постове на правителството на Заев, са тези, които предизвикаха тогава войната между албанците и гражданите на Скопие. Те са на ключови политически постове в момента. След това, те са длъжни в момента и надписите на военните униформи, на полицейските униформи, в училища, на пътищата, да са двуезични – на албански и на български. Това обаче не се случва в Албания, защото в Албания има малцинство – около 500 000 гърци, там тези права ги нямат. И понякога се чудим как може Гърция и други балкански страни да участват в Европейския съюз, а да губят непрекъснато финансово, социално, суверенитетно, етнически. Това дори не е проблем, а е сериозна дилема за господин Мицотакис. Ако подцени аномалията с Преспанското споразумение, мисля, че много по-бързо от господин Ципрас ще излезе от управлението.

Водещ: Господин Каламарис, Гърция ще поеме ли по нов път?

Йоаким Каламарис: По-лошо от това, което се случи с господин „йес“, както бе Алексис Ципрас, няма как да се случи. Мисля, че Кириакос Мицотакис ще успее.

Цоня Събчева