Йорданка Атанасова, организатор: Очакваме над 80 реанактори за фестивала „Нике – играта и победата“

Над 80 реанактори очакват в Никополис ад Иструм този уикенд. В римския град ще се проведе четвъртото издание на античния фестивал „Нике – играта и победата“, припомни в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ кметицата на търновското село Никоюп и основен организатор. Събитието ще протече в рамките на ден, като проявите започват още в 10.00 часа, в събота. Повече за това какво предстои прочетете в пълния текст на интервюто.   

 

Фокус: Г-жо Атанасова, кое поредно издание на античния фестивал „Нике – играта и победата“ подготвяте и какво да очакват гостите?

Йорданка Атанасова: Тази събота, на 13 юли, ще случи четвъртото поредно издание на фестивала „Нике – играта и победата“. Програмата е структурирана и започва в 10.00 часа. Ще има прояви през целия ден, без прекъсване, до вечерта, когато около 20.00 часа започва концерта на пловдивския дует Сана и Фрея, които ще веселят участниците и гостите.

Фокус: А дали може да представим програмата, с всички й прояви?

Йорданка Атанасова: Разбира се. В 10.00 часа ще се представят групите участници, ще има демонстрации на занаятчийски пазар и антична кухня. Готвачът Петър Стефанов тази година ще ни изненада с приготвянето на варварска каша и пиле „Амброзия“ с кускус. Посетителите ще имат възможност да наблюдават целия процес. За да бъде пълен цикъла, планираме да нагостим участниците във фестивала с храната, която той приготви. А гостите ще имат възможност да дегустират. Към 11.00 часа сме подготвили ранногермански ритуал на плодородието, а към 12.30 часа се очакват възстановки на късноантична сватба и гладиаторски боеве. Между 14.00 и 17.00 часа ще има занимания по лагерите, срещи с групите, демонстрации. Посетителите могат да влязат в лагерите на участниците, да се забавляват и да станат част от живота през Античността.   Към 17.00 часа е подготвен църковен диспут. В 18.00 часа ще има късноантична битка. От 19.30 часа ще направим възстановка на изгаряне на германски велможа, на специална клада. Тази година смятаме да е доста атрактивно и да се възползваме от близкото язовирче, което се намира на входа на Никополис ад Иструм, за да се получи смесица между огън и вода, но няма да разкривам повече. Както вече споменах в 20.00 часа започва и вечерният ни концерт. Всички, които останат в историческата местност, за да го гледат, ще могат да опитат и по чаша римско вино. Подготвили сме два пешеходни тура. Първият ще е от 10.00 часа и ще тръгне от Северната порта на града, а вторият – от 10.30 часа, от същото място. Всички посетители, които желаят да научат нещо повече за историята на града, нека в този час да чакат на Северната порта. Във фестивалната програма са предвидени още игри с публиката, както и атрактивни занимания за деца. Тези посетители, които желаят да облекат свои собствени антични костюми, ще бъдат отличени с награди. Ние като организатори ще се постараем нашия фестивал да повиши своят стандарт на качество и по никакъв начин няма да се примирим с бутафорно облекло и инвентари.

Фокус: Колко и какви участници очаквате?

Йорданка Атанасова: Около 80 участника ще се включат тази година в нашия фестивал. Традиционно той се организира от Община Велико Търново и Регионален исторически музей, с партньорство на добре познатото ни софийско сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“. Те са и основни двигатели за формулирането и провеждането на програмата. Тази година ще участват и клуб „Традиция“ – Велико Търново, сдружение „ДУКС антика“ от Свищов, сдружение „Ситалк“ от Пловдив, реанактори и свободни реконструктори от Добрич и Бяла, Втора Луцензианска кохорта  от Ямбол и група за исторически възтсановки „Антична Тракия“, също от Ямбол.  Тази година най-малката участничка, която всъщност е от село Никюп и вече заедно с родителите е подготвила своя костюм, е Цветелина Накова на три години. Всъщност нейната история е тясно свързана с фестивала, тъй като нейните родители сключиха първата антична сватба по време на събитието през 2012 година.

Фокус: Колко посетители очаквате и имаше ли интерес към проявата в миналите години?

Йорданка Атанасова: Интересът към нашия фестивал не е стихвал през годините, напротив – той се увеличава. Миналата година посетителите бяха около 4000 и тази година очаквам не по-малко от тази цифра.

Фокус: Нека припомни отново кога, как и къде ще се проведе фестивалът?

Йорданка Атанасова: Идната събота, на 13 юли. Началото ще е в 10.00 часа. Входът за Никополис ще е свободен. Очакваме всички, които все още не са решили какво ще правят през уикенда.

Луиза ТРАНЧЕВА