Йорданка Вълчева: В Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян през лятото има организирани летни ателиета и интересът на децата към тях е голям

Йорданка Вълчева – зам.-директор на РБ „Николай Вранчев” – Смолян, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-жо Вълчева, как протича дигитализацията в библиотеката, реално вие с нея започнахте на 31 март тази година?

Йорданка Вълчева: Дигитализацията върви по-бързо от това, което ние бяхме предвидили като време с тестовете, със софтуерната фирма,  а в същност ние с първото списание, което има над 2000 страници вече сме готови. Цялото литературно наследство на Николай Вранчев като книги е дигитализирано. При него нещата ще стават и по-добре и по-бързо, защото всъщност това, което като публикации ние вече го имаме качено в нашата база данни и така то ще бъде обвързано и със статиите за него и продължаваме със следващите издания и до края на годината ще имат поне три завършени периодични издания, което за библиотеката е добре, защото започнахме доста  късно дигитализацията. Надяваме се да се отзоват и повече смолянчани на нашата кампания за събиране на картички и снимки от миналото, защото това също е много интересно. Има дребни постъпления, но все още нямаме активност от тази страна. Ще се опитаме да привлечем като доброволци в тази кампания младите хора, за да могат да използват баби и дядовци и там, където има скрити в чекмеджетата да ги изкараме и заедно с текстовете към тях да имаме и някаква визия за това, как е изглеждал и какъв е бил  Смолян  преди години. Надявам се, че ще успеем до края на годината да направим едно представяне на това, което всъщност ние сме качили в Европеана.

„Фокус”: Даряват ли хората книги на библиотеката и какъв е  интересът към четенето на книги?

Йорданка Вълчева: Ние се радваме на много дарители. Идват различни читатели, които даряват собствени литературни колекции, които са изчели и са добре съхранени. Естествено ние имаме право на подбор върху тези дарения, защото все пак библиотеката е с 50-годишна история и има достатъчно богат фонд. Много детайлно постъпваме към нови дарения, които са издавани в по-минали години, но се радваме на всички дарения.  Преди няколко дни българска авторка от Търговище, която живее в Гърция е изпратила три книги на регионалната библиотека. Така че, дарители има и може би нямаме седмица да нямаме автор, изпратил книги, което е много радостно. Имаме и местни хора, които искат също да дарят големи колекции, но към тях, както казах, постъпваме с подбор и естествено за всички, които желаят да дарят ние ги насочваме към по-малките читалища и библиотеки, които сега формират фондове. Имаме такива читалищни библиотеки на територията на областта, които нямат минимума от библиотечни единици, които се изискват по закона за обществените библиотеки и ние се опитваме да насочим тези дарения към тези библиотеки, за да могат и те да бъдат укрепени, особено тези, които си заслужават, имат нови или ремонтирани сгради, и е хубаво и те да функционират.

„Фокус”: Увеличават ли се читателите на библиотеката?

Йорданка Вълчева: Не мога да дам точна статистика, но мога да кажа, че има четящи хора, има трайно четящи, с изградени читателски навици, които дори ни съветват какво да комплектуваме, имаме много активни читатели и се радваме много на малките.

„Фокус”: А  през лятото какви занимания за децата предвиждате?

Йорданка Вълчева: Те вече се провеждат и това са летните ателиета, като едновременно с това имаме и цели класове, които участват в проекти „Моят час” и тук се провеждат различни библиотечни уроци. В ателието „Сръчковци”, при което трябваше да има 20 деца в група, ние сме записали 30. Всичко това го правим със собствени сили и се надяваме да успеем да продължим малко по-дълго тези творчески ателиета, но не мога да обещая нищо. Ще се опитаме да използваме доброволци – студенти и практиканти в студентски практики и да ги удължим до края на лятото, за да могат децата действително да се чувстват добре в библиотеката и да я приемат като свой втори дом.

Даниела БОЙКОВА