Йорданка Вълчева, Регионална библиотека – Смолян: През 2019 г. отбелязваме 60 години библиотечна дейност в сърцето на Родопите

Зам.-директорът на Регионална библиотека „Николай Вранчев“ в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян, по повод 60-годишният юбилей на институцията.

 

„Фокус“: Госпожо Вълчева, тази година Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян се навършват 60 години библиотечна дейност в сърцето на Родопите. С какви прояви ще отбележите този юбилей?

Йорданка Вълчева: На 18 март 1959 г. с решение № 22 на временния изпълнителен комитет на Народен съвет се създава Окръжната методична библиотека, която е основа на днешната регионална библиотека. Тя е наследник на малката читалищна библиотека при читалище „Христо Ботев“ и всъщност получава с това решение част от нейния фонд в размер на 5735 библиотечни единици и едно малко помещение от 56 кв. метра. Библиотеката се създава и до днес изпълнява същите функции, които са възложени с  това решение. Тя отново е методичен орган за цялата област Смолян и изпълнява  различни библиотечни функции. С нашата програма, която ще стартира на 18 март – деня на библиотеката, ние искаме да отговорим на въпроса – малко ли са или са много 60 години за една институция. Може би да, може би не, на този въпрос ще дадем отговор в края на юбилейната програма, която ще завърши на 29 май. Амбициозна е програмата на Регионалната библиотека, тъй като 60 години заслужават да бъдат отбелязани като юбилей на институцията. Стартираме на 18 март с изложба „Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – територия на духа“. Тя е юбилейна изложба проследяваща развитието на институцията през тези 60 години. Дали сме името територия на духа, защото смятаме, че е вярна тезата, че библиотеките са съкровищница на всички богатства на човешкия дух. Надяваме се, че тази изложба ще се хареса на посетителите и всички, които желаят да я видят могат да го направят от 18 март до края на лятото на тази година, като тя ще е разположена в централното фоайе на библиотеката.

„Фокус“: Какви са другите събития, посветени на 60-годишния юбилей на Библиотеката в Смолян?

Йорданка Вълчева: Следващите прояви целят да покажат разнообразието и богатството на библиотечните фондове на регионална библиотека. На 18 април ще открием една изложба „Картинният свят на смолянските художници“. Това е изложба на оригинални картини на смолянчани, които са собственост на регионална библиотека, с която искаме да покажем, че освен книгите, в библиотеката присъстват и други източници на информация и изкуство. Следващата проява е на 8 май и тя също е една интересна изложба  от дарени книги от местни автори, живели, творили и родени в нашия град и се нарича „Дарени творчески послания, съхранени за поколенията“. В нея ще могат да се видят невероятни неща с невероятни послания в тези наши дарения, които нашите смолянски почитатели биха могли да открият и да се запознаят с тях.

„Фокус“: Имате и интересна инициатива, свързана с превод на текст от ученици. Разкажете повече за нея?

Йорданка Вълчева: Следващата наша проява е свързана с нея и тя ще е на 14 май. Тогава ние ще покажем една от ежегодните наши форми за работа със средношколци. Това е отчитане на ежегодния конкурс за превод на текст, посветен на патрона на библиотеката Николай Вранчев, която знаете е виден книжовник, общественик, писател и преводач. Досега нашите ученици са превеждали български класици и произведения на Николай Вранчев, но тази година решихме, че те ще превеждат един млад автор роден, израснал и учил в Смолян, но реализирал се като български сценарист и творец – Александър Чобанов. Те ще превеждат негови творби и ще имат удоволствието на 14 май да се срещнат с него лично, той ще присъства на награждаването и учениците ще могат да осъществят контакт с него, тъй като той е и един от нашите обучители по творческо писане през последните няколко години – води школа за творческо писане в нашата библиотека.

„Фокус“: Какво сте планирали за финал на поредицата от интересни събития, свързани с годишнината от създаването на библиотеката?

Йорданка Вълчева: Финалът на нашите юбилейни тържества ще бъде на 29 май с една национална кръгла маса на тема „Краезнанието – отговорност към миналото и поглед към бъдещето“. В нея ще участват колеги от различни регионални библиотеки със свои съобщения и презентации по темата за краезнанието, ще участват и краеведи. Надяваме се да се получи един задълбочен разговор за значението на краезнанието не само библиотечното, а за това, което се прави в българските библиотеки и това, което се случва в другите институции за опазване на миналото и културата на нашите населени места. Нашият юбилей ще приключи с един тържествен концерт като поздрав към нашите читатели и нашите гости, които ще бъдат на националната конференция. Надявам се, че събитията ще предизвикат интерес към различните категории потребители на библиотеката и Смолян. Радваме се, че аудиторията ни е разнообразна, което е важно. От най-малкия до най-възрастния читател, всеки е с различни читателски потребности и за нас е важно, че всеки от тях може да открие при нас това, което му е потребно.

Нели ГЕРГЬОВСКА