Йорданка Георгиева, ТИЦ – Свищов: Огромно предимство на община Свищов е богатото ни културно-историческо наследство, което привлича различни туристи

Едно от огромните предимства на Свищовска община пред останалите у нас, е богатото културно – историческо наследство, което привлича интереса на различен тип туристи. Това обобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Йорданка Георгиева, от Туристическия –информационен център в града. Повече за участието на местната администрация в едно от най-престижните изложения у нас и за привличането на нови посетители в региона, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Туристическият информационен център в Свищов се включи в престижния форум „Ваканция и Спа Експо“, който се проведе в София. Това първото Ви участие в подобна борса ли е?

Йорданка Георгиева: Да, Туристически информационен център  – Свищов за първи път взе участие в този международен форум, но и през предходните години община Свищов е имала свои представители на изложението.

Фокус: С какво представихте града?

Йорданка Георгиева: С участието си в подобен тип форуми целим да представим община Свищов като разнообразна и интересна туристическа дестинация. Наше предимство е богатото ни културно-историческо наследство, което привлича интереса на различен тип туристи. На изложението представихме историческите обекти, събуждащи националната ни гордост, както и такива със световно значение. Обекти като къщата музей „Алеко Константинов“, местността Паметниците, Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ провлякоха вниманието на българските туристи и училища, докато Античният град „Нове“ и крепостта „Калето“ се оказаха любопитна дестинация за чуждестранните туристи и тур оператори. Засилен интерес забелязахме към поклонническия туризъм и за наша радост община Свищов има какво да предложи на туристите в тази посока. Емблематичният за Свищов храм „Света Троица“, изграден от майстор Кольо Фичето и манастирът „Покров Богородичен“, с неговата чудотворна икона, са само част от църковните храмове на територията на Общината, които съхраняват вековна история и църковно изкуство.

Разбира се, на форума представихме и културните събития от календара на община Свищов и фестивалите провеждащи се всяка година.

Фокус: Имаше ли интерес от страна на туроператори и индивидуални туристи? Сключени ли са нови договори за партньорство и сътрудничество?

Йорданка Георгиева: Имаше изключително голям интерес от страна на български и чуждестранни туроператори, както и от екскурзоводи от Италия, Сърбия, Сирия, Англия. Всъщност това е предимството от участието в международни изложения – срещата и контактите с чуждестранни представители ни дава възможност да разширяваме сферата си на дейност и да промотираме Свищов като интересна туристическа дестинация на международно ниво.

На този етап договори не са сключени, но скоро и това ще се случи. Работим в тази посока.

Фокус: А на какво ще заложите за привличането на повече туристи?

Йорданка Георгиева: Наближава летният сезон и вече имаме запитвания от различни места за пътувания до Свищов. Има интерес както към забележителностите, така и към някои събития от културния календар. Съвсем скоро предстои да се проведе 17 национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри /22-23 март/. От 5 до 7 април ще се проведе Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора“. Интерес има и към по-далечни събития като фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ , който ще се проведе през месец юни,  Освобождението на Свищов – 27 юни, Националният фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ и други. Приемаме обажданията, записваме предварително заявки за организирани посещения и ще се постараем да откликнем на всички очаквания. Целта ни е гостите на Свищов да се чувстват добре и да отнесат със себе си добри впечатления от нашия град.

Фокус: Ще се включите ли в други подобни форуми? Кога, къде и с какво ще се представите?

Йорданка Георгиева: Да и тази година от 18 до 20 април община Свищов ще се включи на международното туристическото изложение „Културен туризъм“, в град Велико Търново, а през месец май ще вземем участие и в изложението „Уикенд туризъм“, в град Русе. На тях също ще представим  историческите ни обекти, културните събития и фестивали, които предстоят. Културният календар на община Свищов е изключително наситен със събития, които стартират още от месец март и продължават до края на годината. Надявам се с тях да привлечем много туристи, защото смятам, че те представят по интересен начин община Свищов.

Луиза ТРАНЧЕВА