Йорданка Илиева, РЗИ – Велико Търново: Забраната за ползване на наргиле няма да спре младите хора да пушат

\Велико Търново. Забраната за ползване на наргиле няма да спре младите хора да пушат. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Йорданка Илиева, завеждаща Кабинета за отказване от тютюнопушене в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Тя посочи,че забраните провокират младежите да не ги спазват. Според нея трябва да се потърси начин децата да се насочат към алтернативен начин на живот като спортуване, здравословно хранене и към други занимания. „Всяка една забрана води до заобикаляне и младите хора си казват „Защо да не опитам?“. При всички случаите пушенето на един сеанс наргиле, или на два вреди на здравето“, посочи Йорданка Илиева.

Тя съобщи, че инспекторите от Регионалната здравна инспекция извършват непрекъснати проверки в заведенията за спазване на забраната за тютюнопушене, но до този момент не са установени нарушения и няма наложени административни наказания.

„Фокус“ припомня,че НФСБ инициира промени в Закона за здравето, с които се предлага пълна забрана за използване на наргилета, наричани „водна лула“. С проекта се цели забраната на продажба на продукти за „водна лула“, които не съдържат тютюн, и приравняване с режима за забрана на тютюнопушенето.

Надежда КРЪСТЕВА