Йорданка Туджарова, музикален директор Поморие: За 15 път в Поморие провеждаме Международния фестивал  на православната музика „Св. Богородица-Достойно Естъ“ 

По повод Международния фестивал  на православната музика „Св. Богородица-Достойно Естъ“ Радио „Фокус“-Бургас разговаря по темата с Йорданка Туджарова, музикален директор на фестивала.

Фокус: Каква е чудодейната сила на иконата?

Йорданка Туджарова: Посрещнахме иконата „Достойно Естъ“ в Поморие с благословията на светейшия ни патриарх Неофит. Тя присъстваше и ще присъства през всички дни на фестивала. Усеща се нейното благотворно влияние. Имали сме важни мероприятия в рамките на фестивала сме се молели за хубаво време. Имаше момент петнадесет минути преди откриването облаците се разнесоха и времето стана ясно и слънчево. Ние усеща нейната помощ и закрила. Това вълнува.

Фокус: По какъв повод се провежда Фестивала?

Йорданка Туджарова:  Фестивала се провежда за петнайсти път. Повода е духовното общение между християните. За тези години са минали около 300 състава. Тази година участват 29 състава. Това е един духовен празник, едно сближение на души, които се вълнуват от Бога и християнството.

Фокус: Съставите, които участват от България ли са само или от цяла Европа?

Йорданка Туджарова: Имаме състави и колективи, които участват за пореден път. Има и такива които дебютират. Тази година от 29 състава 15 от тях са дебютанти. Имаме състави от Украйна, Македония, Полша, Германия, Русия, Молдова, Сърбия и България.

Фокус: Какви са критериите на които да отговарят съставите?

Йорданка Туджарова: Всеки, който има желание да се включи във Фестивала трябва да изпрати актуален демо запис на богослужебни изпълнения.

Фокус: Колко време продължава Фестивала?

Йорданка Туджарова: Фестивала ще продължи до неделя 11 юни. В неделя ще бъде почетен празника на чудотворната иконата с празнична литургия.

Фокус: Има ли много хора, които желаят да се докоснат до образа на иконата?

Йорданка Туджарова: Да разбира се. Много хора идват в храма, за да се докоснат до образа на Пресветата Майка Богородица с надежда и молба да им помогне.

Фокус: Къде се провежда Фестивала в Поморие?

Йорданка Туджарова: Фестивала се провежда в храм „Св. Рождество Богородично“.

Янислава КРЪСТЕВА