Йорданка Фандъкова, кмет на София: Основният стратегически приоритет в проектобюджета на Столична община е подобряване качеството на въздуха

Снимка: Столична община. Кметът на София Йорданка Фандъкова: Без включването на цялото общество няма как да се справим с битката срещу мръсния въздух

Основният стратегически приоритет в проектобюджета на Столична община е подобряване качеството на въздуха. Това каза в предаването „Екологичен резонанс на Радио „Фокус“ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя коментира още, че през последните години заедно с Министерството на околната среда и водите са предприети редица мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха.
„Столичната общини вече изпълнява втора актуализирана програма за качеството на атмосферния въздух до 2020 година. Във връзка с обявената от МОСВ процедура за кандидатстване за актуализация на програмите, през тази година, Столична община ще подготви проектно предложение по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, като ще кандидатстваме, а по хоризонта на новата програма, който ще бъде 2021 – 2026 година ще се възползваме максимално от всички възможности, за да можем да подкрепим нашите усилия и да ги координираме и концентрираме в посока подобряване качеството на въздуха. Подготвихме актуална карта за начина на отопление на домакинствата във всички райони на София, за да може да се планират мерки спрямо спецификата на отделните квартали. За тази карта се прави и актуално изследване. Това са важни моменти и ние ще се възползваме от всяка една възможност“, коментира Йорданка Фандъкова.
Тя каза още, че в рамките на председателството са заложени форуми, които са от изключително значение за развитието на София и са в изпълнение на основните приоритети. Една от тези срещи е тази на министрите на околната среда, която ще се проведе от страна на Министерството на околната среда и водите. Тя уточни, че за срещата министър Димов е предложил да се включат кметовете – хората, които работят на терен и имат реални наблюдения върху това, какви мерки са приложими, които биха дали по-добър резултат за подобряване на околната среда.