Йорданка Фандъкова, кмет на София: Стойността на проекта по разширението на парк „Възраждане“ е малко над 9,5 млн. и се финансира от общинското дружество „Софийски имоти“

Стойността на проекта по разширението на парк „Възраждане“ е малко над 9,5 млн. и се финансира от общинското дружество „Софийски имоти“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на дейностите по разширението на парк „Възраждане“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Басейнът на парк „Възраждане“ ще е с минерална вода. Преди няколко години започнахме да планираме и проучваме. Това ще бъде първият общински обект, в който минералната вода ще се ползва по предназначение за басейни и спа процедури“, заяви Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че заедно с това в момента се възстановява изцяло банята в Банкя, в която също ще се използва минералната вода. „Очаквам следващата година и този обект да е готов. Заедно с това предстои буквално до дни да се обяви процедурата за възстановяване на банята в „Овча купел“. Първият общински обществен аквапарк, заедно с възстановяване на две бани е отчетения резултат до този момент по отношение на минералните води на София. Ясна е позицията ни – много отговорно да се възползваме от богатството на София, но разбира се това ще става поетапно. Проблемите навсякъде бяха огромни – и със собственост, и с прехвърляне на собствености, и с финансиране“, посочи столичният кмет.
По думите й стойността на проекта е малко над 9,5 млн. и се финансира от общинското дружество „Софийски имоти“. По време на събитието стана ясно още, че от тях 5 млн. и 300 хил. са проектно финансиране през мениджър от финансовите услуги в България. Останалите услуги се осигурени от дружеството със собствени средства. Те са от търговската дейност на дружеството, което се занимава основно със стопанисване и даване под наем на имоти. Предвиден е и водоналивен кът, който ще бъде разположен пред обслужващата сграда. То ще бъде денонощно със свободен достъп.
„Това, което ние очакваме от чисто търговските дружества, каквото е „Софийски имоти“, са инвестициите“, каза още кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че утре ще се гледат отново резултатите на търговските дружества и на общинската икономика. „Аз лично не очаквам дивиденти и директно постъпило финансиране в Общината, въпреки, че зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов не се сърди, когато това се случва. За мен по-важна е промяната в градската среда“, посочи Фандъкова. По думите й чисто търговските дружества трябва да помогнат на Община София да промени средата и да я направи по-добра за живеене. На събитието стана ясно, че целият парк е финансиран от общински дружества. „Вече е наложена и процедура за избор на изпълнител за парк „Дружба“, за който са отделени 1 млн. и 200 хил. лв. Тази процедура включва и проектирането. Процедурата е „Инженеринг“, подчерта столичният кмет.