Кметът на София Йорданка Фандъкова: Съединението е едно българско чудо – плод на мъдростта и държавническото мислене

Снимка: "Фейсбук" профил на Йорданка Фандъкова

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Каква символика носи датата 6 септември 1885г.?

Йорданка Фандъкова: 6-ти септември е удивителна дата, не само за българския исторически календар, но тази дата представлява рядък случай в епохата, в която всяко важно решение се взима предварително от тогавашните Велики сили. Чудото на Съединението е едно българско чудо – плод на мъдростта и държавническото мислене на нашия народ, запазено през векове на изпитания и робство. Съединението е символ на несломимия стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен от своите сънародници от българските краища, приет за равен и достоен от другите европейски народи, както мечтаеше апостолът.

Водещ: Трудно е да си представим днес България разделена на две части, в този смисъл длъжници ли сме на своите деди и успяваме ли да пазим заветите на българите, които са успели по един или друг начин да постигнат обединението на България?

Йорданка Фандъкова: Да, в 21 век е трудно да си представим шока и скръбта, предизвикано от берлинския гнет, както наричат решението от този договор. Това е една от големите грешки на дипломацията в онази епоха, създаването на изкуствено разделение. Диктатът над естественото положение на едни или други народи. Българите са изправени пред реалната опасност да бъдат лишени от онези права и свободи, които са в основата на възрожденските ни идеали, едва усетили свободата. Лишен от правото на истинско национално самоопределение, нашият народ проявява безпрецедентен кураж и успява да преодолее за много кратко време несправедливостта на това изкуствено положение и да се обедини. Неслучайно девизът на нашето Народно събрание е „Съединението прави силата“, съединението зад големите каузи и идеали е това, което прави един народ силен и достоен. Водачите в онези исторически месеци са проявили забележително държавническо поведение, те забравят за разделението на наши и ваши, за дребните си политически борби, което днес трудно се случва. Опозицията активно работи за постигането на националния идеал, така че според мен винаги ще бъдем длъжници на хора като Захари Стоянов, княз Александър I, Иван Гешов и много, много други наши политически дейци, които тихо, неуморно, непоколебимо работят за Съединението. Съединението е резултат от много упорита работа, от твърдост, от постоянство, от ясно поставени цели. Не бива да забравяме и огромната роля на Българската армия, която с последвалата българо-сръбската война защити с оръжие в ръка държавата и българските идеали и постави света пред свършен факт. Така че ние сме длъжни да даваме посланията на нашите деца и да пазим тези идеали и да се опитваме в нашата работа, в нашия живот да ги прилагаме.

Водещ: Какво ще пожелаете на софиянци и гостите на столицата на днешния ден?   

Йорданка Фандъкова: Пожелавам и бих искала да помним всички това българско чудо – Съединението и никога да не забравяме, че националните ни цели винаги стоят над политическите амбиции и лични интереси, че съединени сме по-силни и само съединени изпълняваме заветите на Левски и на дейците, които изковаха тази забележителна дата 6-ти септември.

Йоланда ПЕЛОВА