Йордан Герчев, организатор: 162 години от създаването на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ ще отбележим в Свищов

Снимка: Радио "Фокус" - Велико Търново

162 години от създаването на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ предстои да бъдат отбелязани в Свищов. Официалната дата на годишнината е 30-ти януари. Паралелно с това тече и приемът на заявления за участие в 16-то издания на Националния фестивал на любителски камерни и кафе – театри, който се провежда ежегодно в края на март в Свищов. Повече за двете събития, разказа в интервю за предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторът при Читалището Йордан Герчев.  

 

Фокус: Г-н Герчев, нека запознаем нашите читатели с формата на Националния фестивал за любителски камерни и кафе-театри?

Йордан Герчев: Записването вече започна и първите две заявки за участие са факт. Но аз искам да Ви информирам и за това, че 16-тото издание на Националния фестивал на любителските камерни и кафе – театри ще се проведе под патронажа на кмета на Община Свищов Генчо Генчев и е под знака на 150-годишнината от основаването на Първия български хор „Янко Мустаков“ и началото на хоровото изкуство в България, както и под знака на 145 години от представянето на пиесата „Добродетел и злоба” от Димитър Шишманов, в която за първи път играят жени актриси и 20 години от провеждането на първия фестивал през 1998 година.

Фокус: Дали има промяната в тазгодишния регламент на самия фестивал и кога ще се случи той?

Йордан Герчев: Фестивалът ще се проведе на 23-ти и 24-ти март /петък и събота/ и в навечерието на Международния ден на театъра – 27-ми март. През всички години, в които сме провеждали събитието, ние сме се старали статутът му да има една устойчивост и през тази година нямаме промяна в регламента. Само искам да спомена, че право на участие имат всички любителски камерни и кафе-театри, без жанрово ограничение. Не се допускат актьори, които са професионалисти. Според регламента всяка една театрална група представя по един спектакъл, с времетраене до 60 минути.

Фокус: Да разкажем малко повече за състава на журито, което ще оценява спектаклите и как е подбран той?

Йордан Герчев: Аз мога само да Ви кажа съставът на журито за миналата година. Тогава председател беше Крум Гергицов, а членовете бяха Симеон Димитров и Марин Маринов. Съставът на журито за тази година още не е установен, тъй като колегите, които се занимават с това имат други ангажименти, но по традиция ще спазим нашето желание, нашето изискване – това оценяващите да са професионалисти в своята област.  Това ще са хора с опит в театъра, в актьорската дейност и режисурата.

Фокус: Казахте, че вече има подадени две заявки за участие във фестивала. Може ли да обобщи, че интересът към събитието, ако не расте, поне се запазва? Това е 16-то поредно издание, при вас идват изпълнители от цялата страна.

Йордан Герчев: Така е. Имаме интерес, смело мога да го заявя. Малко театрални форми намират все по-устойчиво развитие и присъствие в театралната палитра на страната. Това е мнението както на нас организаторите, така и на журито, които бяха дошли в Свищов. Това мислят и всички участници. Резултатите от миналогодишната анкета с тях и зрителите, също го потвърждава. Разбира се ние няма как да постигнем масовостта и размаха на голямата сцена, но при тях целите и регламентите за участие във фестивалите, са съвсем други.

Фокус: Колко състава се включиха във фестивала през миналата година?

Йордан Герчев: Миналата година имахме 10 заяви, дойдоха 9 състава, поради лошите метеорологични условия. Едната от групите не успя да стигне заради лошото време. Искам само тук да вмъкна още малко за регламента – ние раздаваме 10 награди. Първата ни награда е специалното отличие на кмета на Община Свищов Генчо Генчев. За спектакъл връчваме първа, втора и трета награда и съответно по три отличия за мъжка и женска роля.

Фокус: Дали може да се направи някакво обобщение съставите от малки населени места ли идват или от по-големи градове? Къде е по-развита формата на изкуство, която Вие оценявате?

Йордан Герчев: Участниците са от действително от цялата страна и са много разнообразни. Имаме, както от София, така и от други по-големи градове, от по-малки и дори състави от различни села. Миналата година, например, първо място или специалната награда на кмета спечели съставът от град Приморско. Имахме участници от Долна Оряховица, от Костинброд, от Трявна и разбира се от град Свищов и селата в общината.

Фокус:   Те, вероятно се включват ежегодно?

Йордан Герчев: Да, така е. Имаме си традиционни участници и те се включват във фестивала в последните 10 издания.

Фокус: Паралелно с това Вие подготвяте и честванията за 162-годишнина от създаването на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ в Свищов. Има ли яснота каква ще е програмата?

Йордан Герчев: След една седмица, на 30-ти януари, ще отбележим годишнината от основаването на Читалището. През настоящата 2018-та, тя не е кръгла, затова и не са замислени  някакви специални прояви и събития, каквито имаше преди две години – за 160-годишнината.  По традиция ние посещаваме т.нар. културни институции и Общината. В групата се включват представители на читалища, училища, Художествената галерия, Историческия музей и други. Посещаваме паметната плоча на къщата на Димитър Начович, където е основано и нашето читалище, преди 162 години. Там са положени основите на читалищното дело в България.  Посещаваме и гробът на дарителите Еленка и Кирил Д. Аврамови в свищовския манастир „Св. Св. Петър и Павел“. В знак на почит поднасяме венци и цветя. Казваме няколко думи в знак на признателност и почит, така ще стане и през тази година.  Ще завършим с една обща среща на всички, включили се в шествието, която ще се проведе в Читалището.

Фокус: Кой се включва в похода?

Йордан Герчев: Представители на ПБНЧ, на читалищата от селата, на училищата, на другите културни институции, Общината.

Фокус: Казахте училища, има ли интерес от страна на учениците към тази годишнина, те все пак учат за нея?

Йордан Герчев: Учи се, знае се. Нашите училища имат тази привилегия – да посещават местата, които споменах. Ние имаме и много други първи места и неща за България, които са създадени в Свищов и успяваме да ги популяризираме и опазим достатъчно добре.

Луиза ТРАНЧЕВА