Йордан Герчев, ПБНЧ – Свищов: Девет театрални състава ще се представят в Шестнадесетия национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри

Снимка: Радио "Фокус" - Велико Търново

Шестнадесети национален фестивал  на любителските камерни и кафе-театри ще се проведе в Свищов. Представленията ще се играят в дните 23 и 24 март. Официалното откриване е на 23 март от 14.00 часа. Повече за програмата тази година в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново споделя организаторът Йордан Герчев.

 Фокус: Предстои провеждането на Шестнадесетият национален фестивал на любителските камерни и кафе театри в дните 23 и 24 март. Кои са театралните трупи, които ще се изявят на сцената на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“?

Йордан Герчев: Тази година ще участват девет състава – осем от страната и един от Свищов, а именно две театрални групи от Велико Търново, по един състав от Нови пазар, Генерал Тошево,Трявна, Първомай, Костинброд, Белене и Свищов.

Фокус: Тези трупи за първи път ли участват или това е поредно тяхно участие в издание на фестивала?

Йордан Герчев: Повечето от тях са участници от предишни издания на формата. Разбира се имаме и три нови състава – единият от Първомай и двата състава от Велико Търново. Предни години сме имали други участници от Велико Търново, но съставите тази година, а именно Студентски експериментален театър към Великотърновския университет и театрална трупа към НЧ „Пламък“, са съвсем нови.

Фокус: Малко повече за поставките, които ще представят тези трупи. Има ли нещо ново, което ще зарадва зрителите на Фестивала на любителските камерни и кафе театри?

Йордан Герчев: Аз пратих показаната на журита и тяхното мнение е, че се очертава един сериозен фестивал с богата палитра от жанрове. На 23-ти ще се представят четири състава, а в събота – пет състава. В първия ден са включени състави от региона – Велико Търново, Белене и Свищов. Останалите състави ще се представят в събота, с начало 10.00 часа. В петък откриваме фестивала от 14.00. Награждаването и закриването на фестивала е от 18.30 часа в съботния ден, на 24-ти март.

Фокус: Какви награди предвиждат организаторите и в какъв мащаб ще са те?

Йордан Герчев: Журито ще връчи награди. Най-голямата е специалната награда на кмета на Община Свищов. Има три награди за постановка – първо, второ и трето място, както и за изпълнители на мъжка и женска роля – първа, втора и трета награда.

Фокус: Какъв е съставът на журито?

Йордан Герчев: Председател на журито е Симеон Димитров – драматург и режисьор от Бургас. Членове са Кирил Ангелов – актьор и режисьор от великотърновския театър и Росен Чапанов – режисьор от град Свищов.

Фокус: Какво представляват наградите?

Йордан Герчев: Наградите са грамоти и плакети, изработени от нашата работилница „Аз мога“ -те са много красиви, както и парични награди?

Фокус:Паричните награди в какъв размер са?

Йордан Герчев: Достатъчно са като количество и участниците са доволни?

Фокус: Тоест те ще спомогнат за развитието на трупите, които ще се представят.

Йордан Герчев: Миналата година организирахме една анкета сред участниците, публиката, журито. Анкетата показа, че малките театрални форми намират все по-устойчиво развитие и присъствие в театралната палитра на страната. За разлика от големите театри, които имат масовост и размах на голямата сцена, малките театрални форми имат една удобна мобилност и адаптивност. Групите пътуват без тежки декори и реквизит. Сценографията е по-гъвкава в това отношение. Има и адаптивност на пиесите. Пиесите могат да се играят в камерни зали, както е в нашия случай, училища, фоайето и други. По-близък е контактът с публиката, което ги прави уникални.

Фокус: Има ли интерес от страна на публиката към тези спектакли? Миналата година публиката каква беше? Тогава колко трупи се представиха?

Йордан Герчев: Миналата година имаше само седем. Осем подадоха заявка, но един състав се оказа, тъй като предвижването им бе затруднено. Тази година метеорологичните условията също са малко утежнени, но се надяваме, че групите ще дойдат. Колегите се обадиха, че са готови да пътуват. Очакваме ги. Публиката е разнообразна. Има ученици, студенти, както знаете ние сме студентски град, както и възрастни хора,стари актьори и приятели на театъра.

Фокус:Тоест фестивалът има бъдеще, щом имате и малки зрители?

Йордан Герчев: Това е 16-то издание на фестивала, но тази година честване 20 години от първото издание. 1998 година започнахме този фестивал. Има една устойчивост, която показва, че има бъдеще този фестивал и тези театрални форми, които представяме. Надявам се за в бъдеще да имаме още повече участници. Използвам тази възможност да поканя вашите слушатели да дойдат и да участват в петък и събота като публика в нашия фестивал. Входът е свободен. Осигуряваме топъл салон. Заповядайте.

Надежда КРЪСТЕВА