Йордан Илиев, ОИ „Старинен Пловдив“: Отчита се около 39 процента цялостен ръст на закупени билети

За ремонта на Римския стадион и за туристическия сезон в Пловдив Радио „Фокус“-Пловдив разговаря с Йордан Илиев , директор на Общински институт „Старинен Пловдив“.

 

Фокус: Г-н Илиев,  какви ремонтни дейности се извършват на Римския стадион?

Йордан Илиев: С течение на времето леко са се отпуснали мрежите на едните стълби и с цел да предотвратим някаква злополука на местата, на които виждаме, че е започнало да хлътва, подменяме мрежата. Ремонтът се извършва не от страната на кафенето, а от другата страна. Ще подменим участъците, в които мрежата се е отпуснала и това е чисто превантивна мярка. Обратният вариант е по-лош. Ако допуснем някой да се контузи, става по-лошо.

Фокус: Докога ще трае ремонтът?

Йордан Илиев: Ремонтът ще трае тази седмица. Работниците ще проверят дали има други такива участъци , в които мрежата се е отпуснала и ще я подменят. Ако се наложи следващата седмица или в някой друг период  да бъдат подменени някои други стъпала,ще направим и тях. Това е текущ ремонт.

Фокус: За спокойствие на хората да кажем добре обезопасено ли е мястото по време на ремонта?

Йордан Илиев: Да.  Има алтернативен вход. Не е възпрепятствано слизането до Римския стадион. Като туристическа атракция работи и към момента.

Фокус: В разгара сме на летния сезон. Какъв е интересът към Пловдив от страна на туристите?

Йордан Илиев: Има доста голям ръст, доста голяма посещаемост. Мога да дам точна статистика от гледна точка на продажбата на билети, което не знам до колко е изцяло точно като статистика, защото все пак продажбата на билети не е изцяло реализирана нощувка или престой в града, но все пак е доста показателен факт. Имаме 41-процентов прожбаен ръст на билети  на български туристи и 36- процентов ръст на продажба на билети на чуждестранни туристи. Има около 39 процента цялостен ръст към момента на закупени билети. Този голям ръст може да се дължи на различни фактори. Може да бъде свързан с това, че вече функционира електронната система за продажба на билети, която е доста по-прецизна и не се допускат грешки и редица други неща, но безспорна е голямата посещаемост на хората, защото Пловдив наистина е интересна дестинация, която привлича вниманието на хората от цял свят.

Фокус: Пловдив има богата културна програма. Какво предстои като фестивали и концерти?

Йордан Илиев: Програмата я има в културния календар. Фондацията „2019‘ също предлага множество атракции. Ние, като организация, също подготвяме празници на Стария град, които тази година ще бъдат в продължение на една седмица. Ще започнат от 17 септември и ще продължат с един дълъг уикенд . Ще има множество изненади, различни групи. Ще бъде много интересно.

Фокус: Предлагате нова услуга аудиогид. Какъв е интересът към нея?

Йордан Илиев: С всеки изминал месец все по-голям и по-голям. Трябва време, за да свикнат хората, че това нещо го има, защото този вид услуга не е била предлагана в Пловдив. Можем да кажем, че всеки месец има ръст на услугата. От наша гледна точка това е крачка напред. Ние казваме нов вид услуга, но ако се сравним със Западна Европа, тази услуга съществува там от години, така че за чуждестранният турист е нещо обичайно и те го търсят. За тях по-скоро би било учудващо, че този вид услуга я няма.

Фокус: Къде се предлага ?

Йордан Илиев : В Информационния център на Римския стадион. В гида е заложен маршрут, който започва оттам и се връща на същото място.

Мария РУСЕВА