Йордан Илиев, ОП „Старинен Пловдив“: Разработваме електронен магазин, чрез който туристите да закупуват билети за обектите в Стария град от всяка точка на света

снимка: Община Пловдив

Йордан Илиев, директор на ОП „Старинен Пловдив“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за въвеждането на новата система за продажба на билети за туристическите обекти в Стария град.

 

Фокус: Г-н Илиев, Старинен Пловдив се модернизира чрез въвеждането на нова система за продажба на билети за туристическите обекти. Нека да обясним повече за тази иновация. Заработи ли тя?
Йордан Илиев: Всъщност, в момента все още сме в етап на доизграждане на системата за продажба на билети, но определено може да се каже, че тя вече заработи. Тази система, която се изгражда в продължение на няколко години, дава възможност на туристите и на гражданите да закупят индивидуален или комбиниран билет за посещение от всеки един обект на „Старинен Пловдив“ за останалите обекти, също от информационните центрове. Системата представлява електронно свързани каси, които имат точки във всеки един обект на „Старинен Пловдив“. Късането на билети на хартиен носител на място вече е в историята. Следващият ни ход е системата да стане достъпна от всяка точка на страната, на Европа и на света. Това е всъщност една идея, която кметът на Пловдив анонсира преди няколко месеца. Наистина в един европейски град като Пловдив трябва да заработи такъв тип система. Надяваме се до няколко месеца това вече окончателно да бъде финализирано и всеки един от нас да може по електронен път да закупи билет.
Фокус: Нека да опишем как би работила в световен мащаб тази нова система за продажба на билети за туристическите обекти в „Старинен Пловдив“.
Йордан Илиев: Ще обясня как един човек, който никога не е виждал и никога не е чувал град Пловдив или България, ще може да си закупи билет. Използвайки Google Maps туристът, където и да се намира той по света, може да разгледа град Пловдив и да види отметките на някои от забележителностите. Да посочим като пример Античния театър. Щраквайки върху картинката на Античния театър, туристът влиза и вижда историческа справка – обяснение за това какво представлява обекта, кога е открит, как е реконструиран и т.н. На страницата ние сме поставили препратка към сайта http://www.visitplovdiv.com/, който е официалния туристически сайт. Към момента разработваме електронен магазин към сайта, чрез който да се създаде възможност за закупуване на билети. Практически, от всяко едно кътче на Европа, държавата или света, посредством кредитна карта или друг тип разплащателно електронно средство, туристът ще може да си закупи билет за забележителностите в Стария град.
Фокус: По този начин Пловдив се отваря към света и към всички, които искат да разберат малко повече за града и да го посетят.
Йордан Илиев: Точно така. Може да се каже, че ако досега забележителностите в Стария град са съществували във виртуалното пространство само като изображения в Google Maps, сега посредством платформата и електронните възможности, които ни дава интернет., човек ще може и да си закупи билет за всяко едно от тези места. Билетите, които предлага „Старинен Пловдив“ са фиксирани по наредба. Може да бъде закупен индивидуален билет на стойност от 5 лева за всеки един от обектите и билет на стойност 10 лева, който е за къща „Клианти“. „Старинен Пловдив“ предлага и комбиниран билет, който дава възможност на туристите да изберат измежду Античен театър, Балабановата къща, къща „Хиндлиян“, къща „Недкович“, Галерия „Златю Бояджиев“, Малката Базилика, Римския стадион, аптека „Хипократ“ и други. „Старинен Пловдив“ предлага на туриста да закупи билет, който му дава 5 посещения на стойността на 3 входа. При закупуването на такъв билет се генерира индивидуален баркод, който е валиден в рамките на 48 часа. Това означава, че туристът получава отстъпка и вместо 25 лева, той заплаща 15 лева, тоест има възможност да посети 5 обекта на цената на 3 обекта. Това в голяма степен спомага туристите да останат повече в Пловдив, да реализират нощувка,  за да имат повече време и да разгледат повече обекти. Това е пряко свързани с развитието на туризма и с генерирането на повече приходи. Със закупуването на всеки един билет се изпраща информация към НАП, което означава, че отчетността е гарантирана на 100 %, а възможността за грешки и злоупотреби е сведена до минимум.
Фокус: Каква е следващата стъпка за модернизация на „Старинен Пловдив“?
Йордан Илиев: Имаме доста планове, но нека да вървим стъпка по стъпка. Все още не сме завършили изцяло билетната система. Нещата са свързани помежду си, изисква се и чисто технологично време, в рамките на месец-два. Имаме много идеи, но е хубаво всяко нещо да се случва с времето си. Не може за кратък период всичко изведнъж да бъде постигнато. В момента изчакваме да получим лиценза за турагент. Засега няма никакви пречки. Миналата седмица проверихме и всичко е наред. Според законовите срокове, до края на този месец вече ще бъде готов. Този лиценз ще даде допълнителна възможност „Старинен Пловдив“,  извършвайки тази турагентска дейност, да бъде и посредник, съответно да извършва комисионерска дейност, която естествено ще води до нови приходи. Това е и основната цел – да има ръст на туризма и на приходите от туризма. Ако човек има само един продукт, не може да се възползва максимално и да извлече ползите от него, няма да увенчае начинанието си с успех.
Тони МИХАЙЛОВ