Йордан Йорданов: Агенция „Фокус“ успя да остане максимално обективна във времето

Йордан Йорданов, кмет на Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Агенция „Фокус“ навършва 17 години присъствие в българската медийна среда. Как преценявате работата на медията през тези години?

Йордан Йорданов: Информационна агенция „Фокус“ като медия е част от целия преходен процес през последните близо 20 години у нас и тя  успя да остане максимално обективна във времето до колкото средата позволява това. Мисля, че се развива в правилната посока и има предпоставки да разшири обхвата си на излъчване на новини, на поднасяне на информация на слушателите. Мисля, че се развива в правилната посока и искам разбира се да пожелая успех и все така лъчезарни, работливи и трудолюбиви хора, които са в екипа на Агенция „Фокус“, да зареждат всички слушатели и читатели. И се надявам наистина когато екипът направи една равносметка, без значение дали е краят на деня, на седмицата, на месеца или на годината, или на десетилетие, резултатите да са повече положителни новини, по-малко – отрицателни.

Фокус: Казахте това е една развиваща се медия, вашите препоръки и предложения за бъдещата ни работа?

Йордан Йорданов: Препоръка аз не мога да ви дам като кмет, но като гражданин, човек, който ежедневно се качва в колата, слуша радио и е част от едно общество, не мога да ви дам по-добра препоръка от това, че отразявате всяко едно събитие на място, всяко едно събитие максимално бързо. Мога да ви дам препоръка да се молим всички ние да се случват по-хубави неща за нашата страна.

Фокус: Като продължение на предходния въпрос какво още бихте искали да откриете като информация във „Фокус“?

Йордан Йорданов: Като информация може би на следващ етап е регионалната част, по-конкретно всичко онова, което се случва на регионално и местно ниво, но не говорим в конкретика само политически или икономически новини. Говорим като цяло за обществото, за различните общества в различните райони на България – какви са по народност, какъв им е битът. Всеки район в България си има своите особености. За нас добруджанци казват, че сме много приветливи и топли хора, за други казват съвсем различни неща. Имам предвид другите краища на България. Това може би е полезна информация, която едни туристи, които посещават страната ни и се обръщат към Агенцията, могат да получат.

Фокус: Считате ли, че добрите новини са достатъчни въобще в медийното пространство или може би още трябва да се работи в тази посока, защото хората имат нужда точно от това?

Йордан Йорданов: Считам, че има отрицателен ръст на добрите новини през последните години, не говоря конкретно за Агенция „Фокус“, а като цяло. Като че ли българите започнахме да гледаме на първо място лоши новини и впоследствие, за десерт да гледаме и някоя добра новина. Тази тенденция трябва да се обърне и както е казано в една народна приказка, във всяко лошо нещо може да изкараш нещо добро. По същия начин нека не гледаме винаги с лошото напред, нека бъдем по-добри и да изкарваме нещата, положителните, които се случват в нашето ежедневие. Най-лесно е да търсим отрицателните новини, много по-трудно е да открием положителните. Затова нека сложим, образно казано, очилата, с които гледаме по-положително, усмихваме се, пролетта отмина, лятото вече е наред, мисля че този сезон трябва да ни зареди с положителни емоции за остатъка от годината.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА