Йордан Йорданов: Добрич го очаква светло бъдеще от гледна точка на завършването на големите проекти, по които работи Общината

Снимка: Община град Добрич

Йордан Йорданов, кмет на град Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: От кога 25 септември се чества като Ден на Добрич и защо е избрана точно тази дата, нека първо се върнем малко назад във времето?

Йордан Йорданов: Историята е важно нещо, винаги е била за нас добричлии и разбира се за българите. 25 септември се чества от 1990 година с указ на тогавашния президент. И когато този указ излиза всъщност, тогава се променя и името на града, а именно се връща старото град Добрич. Преди това се е казвал град Толбухин. Освен това тази година се навършват 77 години от освобождаването на Добруджа. Тогава Южна Добруджа е върната към територията на България. От тогава се чества и празникът и се връща старото име на нашия град.

Фокус: Кои са акцентите в празничната програма тази година?

Йордан Йорданов: Имаме традиция. Първо това е голям празник за добричлии. Второ винаги следваме традицията – отдаваме почит сутрин около 9,00 часа, събираме се на Военното гробище. То е едно от малкото на територията на страната, с такъв мащаб. Там са погребани костите на много войни, сражавали се край Добрич, говоря за войни, сражавали се и от едната и от другата страна. Там са погребани руски офицери, сърби, румънци, украинци, българи, турци. Интересен е начинът, по който е сформирано това гробище и ние отдаваме почит на всички загинали, сражавайки се на територията на град Добрич. Денят продължава с различни празнични събития. Акцент са добруджанските песни и танци в изпълнение на Професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“, с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Почти през целия ден има концерти в центъра на града. Тази година правим и нещо различно – по случай празника организирахме фермерски пазар на 21 септември. По този начин искаме да възродим старите традиции. Преди години, времето на моите дядовци и баби, Добрич се е славел с името Хаджиоглу Пазарджик. В началото е бил пазар, тържище да го наречем, едно място, където хората са търгували. Затова се върнахме назад във времето и решихме да направим този фермерски пазар, заедно с хората от „Глобъл Добрич“, които също го предложиха като идея. Заедно реализирахме тази традиция отпреди, в годините назад незнайно защо прекъсната. Празниците започнаха отрано, а вечерта на 25 септември ни очаква концерт с участието на местни таланти. Оставам го като изненада, но само ще кажа, че сме поканили известни изпълнители от България. Кулминацията е най-накрая – заря, която да отбележи празникът на нашия град. Предвид финансовите корекции тази година сме взели решение да свием малко разходите без разбира се това да повлияе на празника на града. Независимо от това отново ще има тържествена сесия на Общинския съвет в Органова зала. Празничният ден ще бъде доста динамичен не само за нас като Община, но и за всички граждани. Тук е може би моментът да спомена инициативата, която аз подкрепям като кмет, а именно „Глобъл Добрич“, неведнъж съм го заявявал. Те направиха едно събиране през месец май, където се обсъждаха доста идеи за бъдещето на Добрич и как трябва да се развива. Такова събитие се състоя и на 24 септември. Това бе своеобразно продължение на започнатото. Преди няколко месеца започнахме заедно работа с „Глобъл Добрич“.

Фокус: Роден сте в Добрич, израснал сте в града. В този контекст вие избрахте а бъдете кмет на Добрич. Каква отговорност носи това?

Йордан Йорданов:  Горд добричлия съм, в Добрич съм роден и израсъл. И в селата наблизо. Преди години майка ми и баща ми имаха отделни села. Пътувал съм по селата, запознат съм с много голяма част от тях. Но и в Добрич доста години съм прекарал. Първите 18 години от когато съм роден съм живял в Добрич. След това разбора се с цел развитие съм учил в София, впоследствие – в чужбина. Но на 25-26 години се завърнах. Вие казахте, че съм избрал. Не бих казал, че аз съм избрал, по-скоро ме избраха хората. Мога да кажа, че отговорността, която ми делегираха, е изключително голяма. Убеден съм, че всеки един тях знае, че не е лесно. Но с обща подкрепа и усилия можем да покажем, че нещата се получават и целите се реализират. Това е и може би един от моите стимули да участвам активно в „Глобъл Добрич“ и в други подобни инициативи. Моето намерение и идея е разбира се в следващите месеци – месец-два, бих искал да обединя повече граждани в едно сдружение или група ако щете го наречете, където активно може да преследва и обучава хора в това какво точно представлява администрацията, какви точно решения се вземат от кмета и кметския екип, какво зависи от тях и по какъв начин може да се получи тази симбиоза между граждани, местна власт и местен бизнес. Защото истината е, че през годините тази апатия, която завладя хората, е продиктувана от широката пропаст, която стои между граждани и власт. Аз искам да им покажа, че не такъв е случаят в Добрич, не такъв е случаят при мен. Аз винаги съм целил и съм се опитвал да бъда близко до тях и да им давам цялата информация, била тя приятна или не за някой, те трябва да я знаят. Да знаят какво се случва днес в града, защо се случва, ако има виновен, кой е виновен, ако има позитивизъм защо се е получило така и т.н. Затова моето намерение в следващите месеци е да сформираме едно такова сдружение, което в никакъв случай няма да има политически нюанс. Това ще бъде един абсолютно граждански проект или по друг начин казано, място, защото Добрич е търговско място, било е навремето и нали споменах, че възраждаме традицията, този тип сдружение ще бъде „място“, където да се срещат властта и гражданите и ако ми позволите да се изразя метафорично, място, където да търгуваме добри идеи.

Фокус: Като продължение на казаното, как виждате бъдещето на града?

Йордан Йорданов: Както повечето хора, които говорят за своето родно място, светло. Мисля, че Добрич го очаква светло бъдеще от гледна точка на завършването на големите проекти. Което ще се случи до година- година и половина или до две. Няма да скрия разочарованието, че през годините назад не е даван път на младите хора, на способни хора. И в момента тенденцията, която се опитваме да обърнем, е трудна. Не е трудно постижима, но наистина е трудно. За година и половина успяхме да подмладим една голяма част от състава на Общината, да дадем път на младите хора да се опитват да се реализират. Това е бъдещето. Бъдещето е да се развиваме и бъдещето е младите хора да вървят напред. Независимо, че аз съм млад, бих дал шанс и на по-млади хора от мен да се развиват и да се реализират. Така трябва.

Фокус: В икономически план мислите ли, че е възможно отново в Добрич да бъдат привлечени инвеститори, така че районът да се активизира?

Йордан Йорданов: Нека припомня, че за година и половина ни предстои отварянето на един фуражен завод, завод за меки връзки, открихме дестилерия. Това са три стратегически инвеститора. В процес на разговори сме за други подобни и различни инвестиции. Разговаряме с много инвеститори, търсим възможности. Със сигурност ще се опитаме да възвърнем производството на бившия завод „Калиакра“. Работим в тази насока. Малките и средни инвеститори също са привлекателни и би трябвало да се канят на местно ниво.

Фокус: Вашето благопожелание за празника на Добрич?

Йордан Йорданов: Винаги съм се стремял да бъда положително зареден човек, макар и в нашето заето ежедневие. Искам да пожелая всички мои съграждани да гледат позитивно на деня, годината и своя живот, също на своето развитие, да се стремят да дават най-доброто от себе си, да подкрепят своите деца във всеки един случай, да мислят за благото на града, за всичко онова, което аз като кмет мога да помогна и те като граждани да обединим общи усилия, за да вървим напред, стига сме се поддавали на различни провокации. Нека да загърбим различията, да стиснем ръце, да се обединим и да вървим в правилната посока заедно. Знам, че всички ние знаем каква е правилната посока. Пожелавам един прекрасен 25 септември! Надявам се видя моите съграждани по центъра, в градския парк, по площадките, да се радват и децата и всички да останат с едно страхотно чувство след края на празника.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА