Йордан Йорданов: Заради финансовата корекция, наложена на Общината във връзка с депото за битови отпадъци край село Стожер, проектът за видеонаблюдение е „замразен“

Снимка: Община град Добрич

Йордан Йорданов, кмет на град Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Докладната записка за определяне на средства за изграждане на видеонаблюдение на трафика в града на последното заседание на Общинския съвет на Добрич беше оттеглена, каква е причината?

Йордан Йорданов: Въпросът не е точно отложен, а замразен в момента, тъй като знаете преди година и половина, всъщност преди близо две години ОСЕС (Одит на средствата от Европейския съюз) имам един доклад към Община град Добрич и по-конкретно за депото в село Стожер. Впоследствие излезе по този доклад и една финансова корекция в размер на 4,3 милиона лева. И през месец юли тази година имаме да връщаме близо около 1,2 милиона още на Министерство на финансите като отпуснат безлихвен заем за депото преди малко повече от две години, за неговото изграждане и през този месец юли получихме писмо от Министерство на финансите, което точно и ясно казва, че тези средства ще бъдат удържани от бюджета на Община град Добрич, т.е. парите, които те превеждат за капиталови разходи. И когато те бъдат удържани сами разбирате, че нашият бюджет намаля с близо милион лева. Това е така нареченият касов разрив по бюджета, с който ние сме поискали това нещо да се разсрочи във времето и един вид да имаме безлихвен заем в Министерството на финансите да можем да си ги изплащаме във времето. Но уви, за момента нямаме отговор от тях и гледаме да се справяме със собствени сили и средства. Така че това беше причината – самата финансова корекция, в крайна сметка трябва да си покрием текущите разходи и ние предпочитаме към днешна дата да преструктурираме кредита и тази част от кредита да отиде за покриване на този касов разрив докато поне не се реши проблемът и не получим някаква помощ от Министерство на финансите. Моето опасение е, че ако това нещо не се реши в следващата една година, този проект за видеонаблюдение ще остане замразен за по-дълъг период от време – година-две-три, за съжаление. Ако успеем да намерим решение на самия проблем с финансовата корекция и успеем по някакъв начин да възстановим част от нея по сметките на общината, то тогава автоматично ние ще „размразим“ въпросния проект и той ще тръгне. И една скоба отварям, ние сме завели дело за въпросната финансова корекция и очакваме някакво решение през септември и в зависимост какво е то можем да мислим за по-нататъшни действия по проекта за видеонаблюдение.

Фокус:  През изминалата седмица имахме случаи на вандалски прояви спрямо детски площадки. Какво предприе Общината по тези случаи?

Йордан Йорданов: Първо до колкото помня тези детски площадки, които визирате, са новоизградени в началото на моя мандат. Те бяха първите 4-5 изградени, страхотни площадки, облагородени междублокови пространства. Изобщо няма смисъл да се хвалим, просто беше красиво, беше придобило европейски вид. Питате общината как мислим да се справим? Единственият начин, по който можем да се справим, е чрез европейски средства, по проекти или ако щете с наши средства да изградим въпросното видеонаблюдение, поне частично. Не това е по-важното тук. По-важното е възпитанието. Ако всеки един от нас като родител възпитава детето си на всички тези хубави неща, които слушаме за европейците – и обноски, и поведение и т.н., няма да стигнем до тук, за да се чудим от къде да намерим средства, за да отремонтираме повредени площадки. Това е. Единственият начин да се справим с тази вандалщина е, когато родителите поемат отговорност, да не чакат на общината единствено и само да търси под дърво и камък вандалите, да ги санкционира. Хубаво е родителите да поемат отговорност, да възпитават децата си да не се стига до тук.

Фокус: Една от детските площадки беше залята с машинно масло, а друга е с изпочупени съоръжения. Това означава ли, че тези две площадки няма да бъдат възстановени?

Йордан Йорданов: Ние ще се опитаме до колкото е възможно от нашия бюджет по непредвидени разходи (имаме резерв за такива) да ги възстановим. Но мисля, че по-удачният вариант в случая е да се опитаме не само да ги възстановим, но и да търсим извършителите. По един или друг начин хората сами се издават тук-там, а с много разговори и питане поели сме такъв път. Надявам се да даде резултат. Ако установим извършителя, от там нататък ще бъде повдигнато обвинение срещу него, ще бъде предадена информацията на съответните органи. Надявам се наистина на един положителен край и това нещо да се спре, защото в 21-ви век независимо от всичко децата бягат, викат, скачат, времето е хубаво и сега е сезонът за това. Не мисля, че те са виновни за нарушаване на спокойствието. Това са деца и те трябва да се обгрижват. Необходимо е взаимно разбиране и да бъдем малко по-широко скроени и да мислим за доброто на тези деца. Защото, когато я няма тази площадка ви питам: къде отиват тези деца, за да развиват своите двигателни и комуникативни способности? Затова моята цел е не само ремонт на детските площадки, но и да стигнем до извършителя на вандалщината и той да бъде наказан според закона.

Фокус: Колко струва изграждането на една детска площадка? В Добрич те не са много големи.

Йордан Йорданов: Много е различна цифрата, в зависимост от големината на самата площадка, в зависимост от съоръженията. Давам пример с ЖК „Балик“, където изградихме голямо съоръжение. To е многофункционално – има футбол, баскетбол, тенис на маса, фитнес уреди. Тази площадка струваше малко над 55 000 лева. Други площадки, които изградихме в района на рилските блокове, те бяха от порядъка на 35 000 лева. Първите площадки, изградени с европейски средства, бяха от порядъка на 40 000 – 45 000 лева. Виждате, диапазонът между 30 000 и 60 000 лева не е малко, а ние сега трябва да дадем средства за отремонтиране на съществуващи.

Фокус: Бе направена символично първата копка по най-мащабния проект на Общината – за обновяване на водния сектор в града. Какво предстои от тук нататък?

Йордан Йорданов: Тъй като имах доста запитвания: първа копка има, а втора няма ли, отговарям, че разбира се ще има. Просто при всеки голям проект и при всяка първа копка в рамките на или до месец започват доста активно строителните работи. Към момента една част от проектите, които имаха да предават изпълнителите, са вече в краен вариант. Отделно като изпълнители трябва да се локализират на местно ниво и имат вече подбрани терени, които са общинска собственост. Нужно е решение от Общински съвет. Преди около десетина дни проведох разговори с председателя на Общинския съвет и общинските съветници. Тогава ми беше казано, че има вариант Общината да дава под наем обекта, дори и временно за такива строителни нужди. Но не така реално се оказа ситуацията, защото това е мащабен проект. Ние не искаме по някаква причина след време това да е сламката за една финансова корекция. Общината достатъчно си е патила. Отново прегледахме изцяло документацията. Няма никакъв вариант да се подпише такъв временен договор. В крайна сметка председателят на Общинския съвет свика извънредна сесия. Тя ще се състои на 14 август. Интересът на нашата община от това проектът да върви, е изключително голям и не би трябвало една извънредна сесия да ни спира. Знам, че сме в сезона на отпуските. Сесията е изключително важна с една единствена точка в дневния ред – отдаване под наем на терен за временно ползване във връзка с Интегрирания проект за водния цикъл на град Добрич. Това са терените, където изпълнителите на дейности ще държат машини и материали.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА