Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Подновяването на градската инфраструктурата е сред приоритетните сфери на работа и предизвикателство за общината, с което се справяме добре

Радио "Фокус"

Кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Какво е пъстрото лице на Добруджа през есенните дни? За съхраняване на древното минало в симбиоза с модерното днес, ще разговаряме с кмета на  Община град Добрич Йордан Йорданов, който е мой гост в студиото. Господин Йорданов, кои са приоритетните сфери за работа на Община Добрич?

Йордан Йорданов: Накратко ще се върнем през далечната 1985 г. Казвам далечна, защото това са близо 35 г. назад, откогато последно Добрич беше една голяма строителна площадка, когато беше изграждан новият облик на града през 1985 г. чак до наши дни – 33 г. по-късно се намираме в подобна ситуация, в която наш приоритет е на първо място, водата, защото за нас добруджанци, това е изключително важен момент, който в може би другата част на България не съществува като такъв голям проблем. Но това, на първо място. На второ място, инфраструктурата, която повече от 30 г., за съжаление, не е подновявана, тротоари. За нас стои едно голямо предизвикателство, с което в момента се справяме, мисля че, добре. И градим нашия град след тригодишно измитане на остатъците от ремонтните дейности, които постоянно се извършваха. Знаете, имахме проблеми с центъра, имахме проблеми с финансова корекция на депото. Справихме се за тези 3 години с тези проблеми и продължаваме напред вече да градим и да показваме новото лице на Добруджа и Добруджа.

Водещ: Община Добрич е с номинация в авторитетния конкурс „Иновации в политиката“. Разкажете ни малко повече за него?

Йордан Йорданов: Наградите „Иновации в политиката“ са най-престижното европейско отличие в публичната сфера. Те се организират от едноименния институт „Иновации в политиката“, като тяхната мисия е да разпознае и подкрепи тези политици в Европа, които имат смелостта да тръгнат по нов и различен път. Нашата номинация е в категория „Общност“, като 1054 независими европейски граждани са гласували за Добрич и по проекта, всъщност, който Община град Добрич подкрепя „Глобал Добрич“, в рамките на наградите „Иновации в политиката“ и Община град Добрич е финалист от над 600 общини в Европа. Ние сме финалисти с още 9 общини, като смея да подчертая, че бяхме потърсени от страна на тази инициатива „Иновации в политиката“, а не сами  да подаваме или да номинираме дадени проекти, които сме осъществявали.

Водещ: Не сте кандидатствали?

Йордан Йорданов: Да. Под никаква форма ние не сме кандидатствали, а бяхме потърсени да участваме и всъщност бяхме потърсени за съгласие. На 17 ноември ще бъде ясен вече победителят в нашата категория „Общност“. На 17 ноември също така ще бъде проведена и гала-вечеря във Виена, като ще бъдат избрани победителите в съответните категории.

Водещ: Какво е пъстрото лице на Добруджа през есенните дни?

Йордан Йорданов: Добруджа е един прекрасен район както през лятото, но също толкова прекрасен и през зимата. Тези, които не са посещавали Добруджа, само мога да ги посъветвам да го направят, не защото имаме равни поля и прекрасни места, които да се посетят, но и защото сме близо до морето, защото при нас зимата е зима, а не като по другите места. При нас наистина, смея да твърдя, че носталгията за зима няма да я имат. И също така за море. Но като цяло Добруджа, освен че е житницата на България и има поминък за може би много голяма част от хората, които работят в сферата на земеделието, Добруджа има и своята културна принадлежност към България като цяло. И разбира се, не на последно място, своята история, която многократно сме коментирали заедно с вас – събитията от 1916 г.-та до ден-днешен. Така че Добруджа е едно прекрасно място и наистина бих посъветвал всеки един да попътува. Знам че е накрая, знам че понякога този район остава встрани, в периферията. Но затова пък сме и ние да се опитваме да го изкараме на преден план.

Водещ: И в тази връзка, по какъв начин, господин Йорданов, се грижите за съхраняване на древното ни минало, на историята, което обаче да е в симбиоза с модерното днес?

Йордан Йорданов: На първо място, трябва да подчертаем, че образованието в тази насока е изключително важен момент, включително изградените паметници от нас на ген. Иван Колев, последната паметна плоча на 53-и пехотен полк. Изобщо това са части от историята, които трябва да се съхраняват и да се предават. Стремим се да го правим по възможно най-добрия и обективен начин, защото в крайна сметка нашите деца е много важно да знаят откъде идват, откъде произхождат и каква е тяхната история. Ние по всякакъв начин предаваме напред това, което имаме като наследство.

Водещ: Споменахте образование. Община Добрич се включи в инициативата „Мениджър за един ден“ не за първа година. Какви са отзивите от предишни години?

Йордан Йорданов: Това е инициатива, която провеждаме вече трета поредна година в нашия мандат. Изключително добър отзвук имаме от юношите, подрастващите, тийнейджърите. Много от тях искат да бъдат кметове за един ден, заместник-кметове, секретар на общини. Хубаво е, че има такъв интерес. Нека да уточним този момент, оттам нататък децата се вълнуват от нашето ежедневие и какви решения трябва да се вземат. Това, което те успяха да видят през последните години е, че кметът не е човекът, който стои само зад бюрото и казва какво точно да се прави, а че ако кметът е деен и инициативен човек, доста допълнителни и различни неща се случват в процеса на ежедневието. Доста проекти, които бяхме започнали, децата искаха да знаят как точно се случват нещата, как започва един проект, било то за строителство или мерки, имам предвид, за чисто административни процеси. Бяха развълнувани определено. И се радвам, че продължава да има такъв интерес към тези отворени врати и се надявам един ден колкото се може повече деца в Добрич да успяват да минат през, да го наречем, тези малки обучения – било то за кмет за един ден или други подобни инициативи, за да могат да израснат с отговорността, която може би в наши дни, мисля че част от политиците малко повече бягат от тази отговорност. Но предадем ли това ново право на децата, мисля че ще изградим бъдещето на България.

Водещ: На 12 октомври отбелязваме Деня на българската община. Как Добрич ще отбележи празника?

Йордан Йорданов: С отдаване на почит на Паметната плоча на първия кмет на Добрич. Оттам нататък, разбира се, че поздравления към всички колеги, които са част от администрацията. Бих казал, че съвсем скромно ще отбележим Деня на българската община. Мога да ползвам даже ефира и да благодаря на всички от нашата администрация, а и не само, извън работата на нашата Община, знам колко много усилия полагат, ежедневни усилия, които им се струват понякога много, и ако щете време, и ако щете здравословно, но вярвам, че всички тези усилия, които днес се полагат, ще доведат до едни добри резултати в бъдеще. И искам да им благодаря от мен лично, и от моя екип, за всичко онова, което ежедневно правят и трябва да знаят, че техните усилия са оценени от нас.

Йоланда ПЕЛОВА