Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Вече се изпълнява едно от предизборните обещания- да се стигне по-бързо и по-близо до граждани

Снимка - Община град Добрич, кметът Йордан Йорданов

Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич в  интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 Водещ: Поздравления за новия мандат. Преди дни положихте клетва като кмет и казахте, че предстои много работа. Кои ще бъдат приоритетите ви?

Йордан Йорданов: Първо, благодаря за поздравленията, но те са към всички мои съграждани, всички, които наистина излязоха и упражниха правото си на вот. Приоритетите са ми да продължим положителната промяна на Добрич в насока не само инфраструктура, но подобряване на образователната и културната ни система. Разбира се, едно от първите неща, които и в предизборната кампания поехме ангажимент, е всеки един от нашите съветници да има разпределен квартал, за който да отговаря. Това вече е почти готово, имаме разпределени хора по квартали. Сега остана да уведомим съгражданите кога ще са приемните дни и къде. И по този начин искаме да отидем до нашите съграждани и да знаем, че те са обслужени по възможно най-добрия начин за ежедневните и битови неща, които имат.

Водещ: Кажете повече за тази инициатива?

Йордан Йорданов: Давам бърз пример: квартал „Добротица“ имат проблеми с шахти, имат проблеми с окастряне, имат проблеми с тротоари. Тези неща, когато съветникът е на място като приемен ден и си запише ежедневните неща, и ги поеме като ангажимент да бъдат отстранени, по този начин общината по-бързо ще бъде там, където й е мястото – на терен, до своите съграждани. И искаме максимално да минимизираме тази дистанция, която през годините се е създавала – общината да е една институция, към която гражданите се стремят да стигнат до нея. Сега искаме да обърнем процеса, да се получи така, че общината да се стреми да стигне по-бързо до своите съграждани. И мисля, че ще успеем. За всички това е ново, но аз вярвам, че всички нови неща, които въвеждаме, са положителни и резултатът съвсем скоро ще бъде налице.

Водещ: Има ли неотложни задачи за решаване до края на годината?

Йордан Йорданов: Разбира се, че има. В частта на инфраструктурата, това винаги е било неотложно за нас като екип и като община. Ние продължаваме с големите инфраструктурни обекти. Мога да споделя, че преди буквално няколко дни мина комисия за Акт 16 на нашата пречиствателна станция. Големи инфраструктурни проекти има и за бул. „Добричка епопея“, който над 30 години не е ремонтиран. Съвсем скоро започваме цялостен ремонт с подмяна на осветление, тротоари, нови бордюри. Всички подлези по протежението на самия булевард ще бъдат ремонтирани заедно с мостовите съоръжения. Това е един изключително важен булевард за нашия град. Освен че носи името „Добричка епопея“, той е важна връзка във втория ринг, който заобикаля нашия град. И се надявам до края на пролетта на 2020 година да е завършен. Но активно продължаваме и по кварталите. Даже в периода и на предизборна кампания изпълнителите не са спирали да работят за това, че има избори – напротив, те се стремят максимално да си спазят и сроковете. И съвсем скоро ще имаме една много важна пътна артерия в кв. „Балик“, която ще бъде изцяло обновена. Така че това са неотложните неща. За нас през следващия мандат темпото ще бъде още по-високо, защото и очакванията вече са по-големи.

Водещ: Споменахте образователната и културната система. Какви са общите насоки в тези области?

Йордан Йорданов: Само през последния мандат обърнахме много сериозно внимание на нашета образователна среда, визирам детските градини и ясли. Почти всички вече са санирани, с нова дограма, с нови огради. В момента ни предстои изцяло нова вертикална планировка на всички градини и ясни, да модернизираме дворовете. И разбира се, ще се стремим да правим по-добри реформи в насока цялостната ни система за образованието в общината. В момента една голяма мегадирекция помещава култура, образование, здравеопазване, като стремежът ни ще бъде да ги разделим максимално, за да можем максимално добре да обърнем внимание на всеки един ресор поотделно. И смятам, че по този начин ще решим дългогодишни трупани проблеми.

Водещ: При встъпването си в длъжност казахте, че искате градът да е привлекателен за български и чуждестранни инвеститори. Какви са пътищата за постигане?

Йордан Йорданов: Аз смятам, че ние през последните години показахме каква е нашата насока. Един инвеститор, независимо дали е български или чуждестранен, иска да има удобствата, инфраструктурните удобства. На първо място отбелязвам подземната инфраструктура – не говорим само за водопровод, който буквално преди няколко месеца беше сменен, над 86 км, но тук говорим за комуникации, като газ, електричество и друга подземна комуникация. Вече сме на етап, в който сме завършили подземните инфраструктурни комуникации и сме на етап, в който полагаме горната част на инфраструктурата. Само през последните месеци имаме интерес и заявления за реинвестиции в съществуващи инвестиции в града и смятам, че това е така защото много ясно сме показали и общината е обърнала нужното внимание на инвеститорите, за да се чувстват те добре. Разбира се, имаме още много работа, включително за обособяване на индустриална зона. Но това, което забелязвам през последната година-две, че виртуалните ни индустриални зони се запълват с все по-големи темпове. Имам предвид, че парцели се търсят и купуват, строят се производства, вдигат се мощности. Това може само да ни покаже един положителен тренд, и от друга страна да ни покаже, че общината се движи в правилната посока.

Водещ: В началото на нашия разговор казахте, че вашата победа я дължите на съгражданите. Какво е посланието ви към тях в началото на новия мандат?

Йордан Йорданов: Посланията ми е, че на първо място, това, което сме отделили като приоритети за нашия град, ще започнем да изпълняваме от първия ден. Но другото, много важно послание, което те ни дадоха, е голямата отговорност. Защото активността на втори тур беше изключително висока. Така не съм я виждал никога по този начин – изключително голям процент активност се получи. Това ни дава много ясно послание: че ние трябва да подържим още по-активно с реализацията на тези приоритети. Хората очакват от нас във всеки един ден от мандата си ние да работим  за благото на Добрич. И моето послание към тях е, че аз, и моят екип няма да ги подведем в тази посока, защото сме започнали да работим точно в първия ден на втория мандат и ще продължаваме по този начин.

Елеонора ЧОЛАКОВА