Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Множество дарители се ангажират със изграждането на нов храм в Добрич

Община град Добрич

 

В Добрич се изгражда нов православен храм в жилищния комплекс „Добротица“. Подробности около проекта ще ни разкаже кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов. От него очакваме и информация в аванс за изложбата „Пътищата на лятото“, която ще гостува в града. Разговаряме с кмета Йордан Йорданов в  интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Чия е идеята за изграждането на храма?

Йордан Йорданаов: Не мога да конкретизирам, защото идеята не е на един човек, а тя по-скоро е на група от хора, които със своите разбирания и усещания имаме нужда да бъде изграден храм в район, където отдавна има доста квартали. Идеята се заражда от преди малко повече от година и половина. Събрани са подписи и имаме подкрепата на хора, които искат да помогнат. Предстои ни среща с владиката, който отговаря за нашия район. Ще бъдат уточнени детайлите за стартиране на процедурите и цялостния облик, който храмът ще има.

Водещ: С какви средства ще бъде изграден храмът?

Йордан Йорданов: Средствата, с които ще бъде изграден храмът, основно ще бъдат набирани от дарители, като вече има доста заявени.

Водещ: Г-н Йорданов, както знаем има различни видове църкви в зависимост от тяхната архитектура. Каква ще бъде новата църква?

Йордан Йорданов: Няма как към момента да говорим по самия план, тъй като предстои той да бъде одобрен. Църквата отговаря на изискванията за православното християнство и ще бъде изградена по образец.

Водещ: Друга църквата в Добрич – св. Георги е построена през далечната 1842 година и е най-старата православна църква в града. Тя е много красива и има изключително добре изрисувана фасада. В близост до нея се намира и Архитектурно-етнографският музей на открито „Старият Добрич“. Какво могат да научат хората, посещавайки музея, църквата?

Йордан Йорданов: Църквата се намира в страни от Архитектурно-етнографския музей на открито „Старият Добрич“. Те са две отделно обособени сгради. Църквата,  правилно казахте, е много интересна с цветните си стъкла. Апелирам всеки посетител на Добрич на първо място да посети църквата св.Георги, която се намира в центъра на града. Гостите на града в добре да посетят и Архитектурно-етнографският музей на открито „Старият Добрич“, където има показани различни занаяти, които могат да бъдат разгледани. Занаяти, които са предавани на поколения добруджанци. Това би било интересно не само за възрастните, но и за малките, които ще могат да научат малко повече по какъв начин са се трудили нашите прадеди. Интересен комплекс е това. Той продължава да съществува през годините, не се е променил, което смятам, че е най-важното, напротив, развива се единствено в градивната част – отварят се нови работилници, за да бъдат представени нови занаяти на гражданите и посетителите на Добрич.

Водещ: В изложбената зала на комплекса е изградена постоянната експозиция „Археология на Добруджа“ и е създаден Учебен музей, който представлява частична въстановка на възрожденско училище от ХІХ в. Как Общината работи за усъвършенстване на ученическия туризъм през годините?

Йордан Йорданов: Това е хубава инициатива на директора на Регионалния исторически музей. Училището се провежда всяка неделя. Аз самият възнамерявам да посетя с моето дете училището. Това, което е поставено като акцент е по какъв начин са се учили нашите прадеди преди 100 – 150 години. Как са пишели азбуката, по какъв начин са я учили. По стар метод се преподава ученето на азбуката и сега там– пише се на пясък. Интересни способи, чрез които децата могат да се забавляват и да научат много повече за историята на родината си. Именно подобни инициативи трябва да добият гласност сред обществото, защото чрез тях децата могат да бъдат мотивирани да посещават училището, сигурен съм и че родителите ще останат много доволни.

Водещ:  Изложбата „Пътищата на лятото“ гостува в Добрич, какво ще видят посетителите и кога ще бъде открита изложбата?

Йордан Йорданов: През настоящата седмица изложбата ще бъде открита за посетителите. Накратко за нея – това са двама автори Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова. Любителите на изкуството могат да видят живопис, гоблен и цветни рисунки на двамата автори. Ан дьо Колбер-Христофоров е известна авторка, родена в Люк, Прованс, Южна Франция и е потомка на  Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Определено самият автор има история и определено изложбата „Пътищата на лятото” е акцент в културната програма на Добрич през тази седмица. Изложбата е посещавала градовете София, Варна, Балчик, Пазарджик и Банско, а сега и Добрич. Надявам се да има интерес от културното събитие.

Водещ: Г-н Йорданов, събития на тема „Европейски средства за бизнеса“ ще се проведат в Добрич. Разкажете ни повече подробности.

Йордан Йорданов: Регулярно се провеждат подобни събития. Областният информационен център и различни отдели на министерствата организират изнесени приемни, на които се обяснява какви са вариантите за финансиране на местния бизнес, но и на малък, среден и голям бизнес. От началото на годината има над 10 проведени събития. Така бизнеса може да намери своите варианти за развитие. През 2019 –  2020 година започва новият период и е изключително важно заинтересованите страни да посещават подобен вид семинари, на които може да се каже точно и ясно какъв е пътят занапред. Всички знаем проблемът с Брекзит, проблемът с мигрантите, бюджетът на ЕС ще бъде изключително натоварен и е много важно да разберем по какъв начин може да ни бъде финансиран бизнесът, който развиваме. Винаги съм отворен към този вид мероприятия, за да знаем какво ни очаква след 2020 година. Ще бъде трудно, заявявам го категорично, но когато знаем какво искаме и какво търсим, нещата ще се получат още по-добре. Предстоят още много такива семинари не само в град Добрич, но в цялата област, на които всеки може да бъде информиран и за да знае как да планира нещата си.

Йоланда ПЕЛОВА