Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Община град Добрич е центърът на Златна Добруджа и всички плажове и забележителности са на кратки разстояния

Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ 

Водещ: Дестинация Добрич през летния сезон, какви забележителности можем да посетим в и около града? Господин Йорданов, как развивате културния туризъм в Общината през годините?

Йордан Йорданов: Нашият град и нашата Община имат изключително предимство, от една страна. От друга, ние обединяваме всички общини в цялата Област Добрич и сме притегателен и административен център. Намираме се в центъра на Златна Добруджа и всички плажове, забележителности са на много кратки разстояния. По този начин ние развиваме, бих казал, един не лош притегателен туризъм. Освен да разгледат всички забележителности в Добрич и извън Добрич, хората могат спокойно да отсядат и да плануват своята почивка, включително и лятна или зимна на територията и Община град Добрич.

Водещ: В центъра на града се намира Етнографският музей. Какво могат да научат там посетителите?

Йордан Йорданов: Етнографският музей са изложени изключително много експонати, включително и един от последните – сабя на ген. Иван Колев, която ни беше дарена от историка Румен Манов преди една година. Едно от най-старите необработени съкровища, открито около Дуранкулак, включително могат да видят и едно от старите училища, начините по които нашите предци са се образовали, да пишат букви на пясък. Така че има изключително много интересни неща, не само за разглеждане, а и за децата, които са решили да продължат своето обучение.

Водещ: За любителите на изкуството Общината може да се похвали с Художествената галерия. Какъв е интересът на посетителите към това място?

Йордан Йорданов: Това е една от големите сгради на Балканския полуостров. Нашата галерия е една изключителна архитектурна забележителност с изключително много и големи зали и по всяко едно време на месеца има различни експозиции. Винаги е отворена за посетители, включително и когато има експозиции през събота и неделя. На страницата на Общината всеки посетител може да се запознае на няколко различни езика – на български, на английски, да се запознае какви видове експозиции могат да бъдат посетени.  Така че всички са добре дошли.

Водещ: Няма как да не споменем и Музея на Йордан Йовков.

Йордан Йорданов: Точно така. Това е една от гордостите, които имаме – Музеят на Йордан Йовков. И не само. Военното гробище, което се помещава на територията на нашата Община също може да бъде посетено, изключителна рядкост не само в България, но и по света. В последните години забелязваме и голям приток на туристи, голям приток на хора, които са чували за нашето военно гробище и го посещават. Много голям интерес и желание да научат малко повече за историята.

Водещ: Господин Йорданов, имате ли идеи за популяризирането на града през настоящата година с нови проекти?

Йордан Йорданов: Разделяме нещата на две, казвайки че Общината има консултативен съвет по туризъм, който работи и предлага на Общинския съвет различни варианти за това Общината и града да бъдат популяризирани. Това включва различни неща. Едно от тях е поп-рок конкурсът „Сарандев“, с който Добрич беше и вече продължава да е известен в България и извън България. От друга страна в момента с колегите развиваме един проект, наречен проектът „Миниатюри“, който искаме да развием през следващите години. Проект, който ще бъде подаден през Министерство на туризма, има такава програма, която очакваме скоро да бъде отворена.

Водещ: Какво представлява този проект?

Йордан Йорданов: Това е проект на миниатюри – сгради от миналото в Област Добрич, които ще бъдат възстановени в първоначалния им вид като макети в размери на човешки ръст и очакваме до следващите години това да бъде построено на площ около 7 дка. Това ще представлява парк, където ще бъдат поставени тези миниатюри на различни места. Така че това, което искаме да развием за бъдещия туризъм в Добрич, мисля че ще бъде изключително приятна изненада за посетителите на областта и ще могат спокойно да дойдат, да разгледат и да се разходят в нашия град.

Йоланда ПЕЛОВА