Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Приоритетът за нас е образованието, от 30 години общината не е имала подобен бюджет в тази сфера

Йордан Йорданов, кмет на Добрич, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Господин Йорданов, как са разпределени средствата в бюджета и кои сфери ще бъдат приоритетни за вас през новата година?

Йордан Йорданов: Смея да твърдя, че средствата са разумно разпределени, с прогресивен растеж на бюджета за 2019 година. Всяка година сме се стремили да залагаме приоритети. За съжаление още първата година нашият план не се осъществи поради една тежка финансова корекция, която наследихме от мандат 2012-2015, но въпреки всичко след добра финансова политика успяхме да стопим външния дълг на общината до 7,5 милиона. Което ни даде възможност отново да се върнем по пътя, по който искаме да вървим, а именно всяка година да залагаме на конкретни приоритети. Тази година приоритетът е в сфера образование, като подчертавам, че за последните 30 години не е имало такъв бюджет за образованието – за детски градини, детски ясли, училищни сгради. Предвидени са различни ремонти, саниране, подмяна на дограма, подмяна на отоплителни инсталации и други подобни ефективни мерки.

Водещ: Икономическото съживяване на дадена община никога не е излишно и никога не е в повече, нали така? Предразполага ли бюджетът за 2019 година на Община град Добрич за това?

Йордан Йорданов: Разбира се, че предразполага. Тази година сме увеличили очакванията за бюджета с близо 10%, тъй като се разминават очаквания с реализация. Но последните три години показваме, че планирането ни е изключително добро, на много високо ниво. Това е благодарение на екипа и на колегите, които работят по бюджета. Защо – защото всяка година имаме преизпълнение между 1 и 10% над бюджета. Ние не го подценяваме, плануваме и смеем да твърдим, че сме абсолютни реалисти в средата, в която живеем. Без да вдигаме местни данъци и такси, без да утежняваме данъкоплатците. Просто успяваме да прегрупираме и да имаме по-голяма събираемост. От гледна точка на икономическия растеж, винаги сме откликвали на потенциални инвеститори. Такива през последната година не липсваха. Имаме заявен интерес за развитие на вече съществуващ бизнес, за закупуване на имоти. Изобщо цялата така наречена инвестиционна политика на общината е в насока бърза – бих казал в много кратки срокове – издаване на разрешения, подпомагане на малкия, средния и големия бизнес. Успяваме в тази посока и имаме добри отзиви от страна на бизнеса.

Водещ: Какви проекти сте заложили в програмата на общината за тази година?

Йордан Йорданов: Тази година продължаваме проекти, които започнахме през 2018 година. Очакваме през първата половина на 2019 да приключим с най-мащабния проект за последните 60-70 години, които общината е имала – това е така нареченият „Воден проект“ или „Воден цикъл“. 80 км водопроводна мрежа, 7 км канализация, изцяло реабилитирана пречиствателна станция. Всичко това ще приключи и ще бъде открито през първата половина на 2019 година. Продължаваме с проекти за цялостна рехабилитация на много важни пътни участъци. Говоря за булеварди, за важни пътни артерии вътре в града, по кварталите. Като отбелязвам, че само за първите 6 месеца ще имаме над 150 000 кв. м положен асфалт, над 11 000 квадрата междублокови пространства, над 7000 метра осветление, допълнително ще имаме над 25 000 кв. м тротоари. Така че това е новата визия, за която се стремим. Първо, да положим основата – тази мръсна работа, която знаем, че малко се разбира, но вече последно време, когато проектът е към своя край – конкретно „Водния цикъл“, мога да ви кажа, че изключително много хора се обърнаха към нас, поздравявайки ни, защото те от години са нямали нито налягане, нито вода, имало е места, където водата едва-едва е стигала до тях, независимо колко са се обръщали към ВИК, колко пъти са се отстранявали аварии. Но този проект вече започва да показва реално какво беше състоянието на водопроводната мрежа и какво в момента дава като плюс на всички нас – гражданите на Добрич.

Водещ: Говорейки си за този проблем, няма как да подмина един друг, а именно казуса с блок „Добрич“. Ще има ли ефективно и ефикасно решение, господин Йорданов, в тази посока?

Йордан Йорданов: Преди седмица казах, че казусът с блок „Добрич“ е политически, а не е експертен.

Водещ: Защо според вас се случва така?

Йордан Йорданов: Защото това е една 35-годишна сага, която и ден днешен продължава. Чуха се много мнения, че са хората са заложници на без значение кой общински съвет през последните години. За мен това беше политическо решение на различните групи, защото и на втората сесия, която беше извънредна по казуса блок „Добрич“, много ясно се видя –нека да го наречен политиката напук – нежеланието определени екипи да завършат този казус. Въпреки всичко ние вярваме, че решение ще се намери предвид добрата политика, която водим. И на предстоящата сесия – утре, в петък – имаме още една извънредна сесия, там отново ще бъде внесена тази докладна за блок „Добрич“. Наистина вярвам, че вече се е постигнал балансът и политическите сили – в крайна сметка при тях разумът е надделял. И е по-важно да работим за благото на хората и за благото на града, отколкото за определени политически цели.

Водещ: Какво трябва да бъде решението според вас?

Йордан Йорданов: Решението трябва да бъде положително за това, което предлагаме. Винаги сме се вслушвали в други предложения.

Водещ: Много хора обаче в момента не знаят за какво точно говорим. Бихте ли пояснили на нашите слушатели какво ще значи за вас положително решение?

Йордан Йорданов: Това е един блок, тоест едни собственици, отчуждени преди 35 години. В централна градска част тогавашното управление на града е взело решение да построи един голям блок, в който обезщетените собственици се настаняват и  една част е останал общинска собственост. Само че този казус вече продължава 35 години и, забележете, блокът е на груб строеж след 35 години – в централна градска част, свърталище на клошари, изключително неприятни ситуации се наблюдават в централна градска част точно до Диагностично-консултативен център 1 и Стоматология, на места, където е и Съдът, и изобщо място за паркиране. Изключително неприятно вече 35 години място, което ние казахме в началото на мандата, че ще положим максимални усилия да го завършим. И вече ги полагаме тези усилия вече дават резултат. Така че положителният завършек…

Водещ: Решение на казуса.

Йордан Йорданов: И решение, да, на Общински съвет ще доведе до решаването на този 35-годишен казус. И тук вече казвам, че не е важно да има, да се прави политика напук, не е важно какви са политическите цели. Важно е в момента тези обезщетени собственици, този район да се оправи веднъж завинаги, да бъде завършен. Затова казвам, че решението беше политическо, а не експертно. Защото в стремежа си да се търси политически дивидент, се изпуска нишката на това защо и Общинският съвет е тук, защо и кметският екип, а именно защото трябва да се работи за хората.

Водещ: Казвате, утре ще има заседание по въпроса?

Йордан Йорданов: Точно така. Утре в 09:00 часа е заседанието на Общински съвет.

Водещ: На което всъщност ще бъде взето решение?

Йордан Йорданов: На което трети път вече ще бъде внесена докладната. Не мога да предвидя какво точно ще се случи, но пък ние продължаваме да работим за хората и за тяхното благо и се надявам наистина да е преодолян този политически момент и да се гласува разумно.

Йоланда ПЕЛОВА