Йордан Йорданов, кмет: След 15 септември, когато се очаква да приключат ремонтите, гражданите на Добрич ще могат да ползват подобрена и модерна градска среда

Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ за летните детски занимания в Добрич и инфраструктурните проекти.

Водещ: Г-н Йорданов, кои са събитията, с които общината ще зарадва най-малките през оставащите летни дни?

Йордан Йорданов: Всъщност ние отдавна започнахме да ги радваме на първо място е редно да отбележим, че тази година по програма „Еколято“ участват над 80 деца. Тази програма е организирана от Общински младежки център „Захари Стоянов“  и дейностите започнаха на 17 юни. Те ще приключат на 31 юли. Самата програма е безплатна и е предназначена за деца и младежи над 9-годишна възраст. Като това лято в програмата е заложено децата да бъдат запознати със 100-те национални туристически обекта на България. Това ще стане  чрез кратки презентации, истории и разкази на учители. Целта е те да придобият повече знания за нашите красиви места в страната, както, разбира се, и желание да ги посетят един ден. Освен това на участниците в „Еколято“ им беше дадена възможност да изразяват себе си, като покажат своите таланти. За тази цел бяха подготвени и седмици на различните изкуства, които имат различни клубни форми в младежкия център. Основната идея е децата да осмислят свободното си време. За тях също така бяха организирани много игри, походи, много различни забавления. Това е накратко за „Еколято“. Аз апелирам всеки родител с деца над 9-годишна възраст, ако искат да преживеят такива хубави моменти да осмислят такава възможност, която дава и Общински младежки център, както и различни програми като посещение на Зоопарк, интересни програми  има и самия Зоопарк. Така децата ще могат да получат една добра обща култура и лятото им да бъде незабравимо.

Водещ: Каните малките граждани на Добрич на едно забавно, но образователно лято.

Йордан Йорданов:  Така е.

Водещ: Вчера завърши „Фолклор без граници“, какъв беше интересът към събитието?

Йордан Йорданов:  Огромен. Това е с една дума. Това е 18-то издание на Международния фолклорен фестивал „Фолклор без граници“, който започна на 22 юли и на 24 юли беше закриването. Дефакто 18-то издание, значи, че навършва пълнолетие, символично казано. Фестивалът се организира съвместно с националната секция CIOFF България. Наш гост беше и Емил Павлов, който е президент на CIOFF България. Тази година се включиха седем състава от чужбина, те са от Колумбия, Панама, Египет, Аржентина, Грузия, Башкортостан и два от България. В трите дни имаше различни дефилета, в които участниците започнаха от Стара къща до сцената на площад „Свобода“, където се и провеждаха самите концерти. Първата вечер от 7.30 часа на площада се състояха концертите на ансамблите. Нашият ансамбъл фолклорен професионален ансамбъл „Добротица“ и състави от Колумбия и Панама. През следващите дни се представиха на сцена и останалите ансамбли. Това е уникален фестивал, имаше над 350 певци, танцьори, артисти, които представяха своя фолклор, традиции и обичаи. Всички гости на града и граждани можеха да се насладят на една такава богата културна програма.

Водещ: Очакват ли се други културни събития преди месец септември?

Йордан Йорданов: Разбира се, почти всяка седмица има различни събития, като концерти, подобни фолклорни събирания. Тази седмица предстои да утвърдим и културната програма за месец август и съвсем скоро тя ще бъде публикувана и на страницата на общината.  И всеки, който има желание, може да запознае какви събития ще предложи общината, не само през месец август.

Водещ:, Ще насоча вниманието ви в малко по-друга посока, върху какви проекти работи общината на този етап?

Йордан Йорданов:  Общината се е разгърнала в доста големи мащаби. В момента приключваме вече проектът за воден цикъл, към своя край сме. Пречиствателната станция на самия град е завършена на 95 %. Полагането на тръби е приключило, в момента възстановяват асфалтови настилки и очакваме до края на август всички те да са възстановени. Отделно по програма за трансгранично сътрудничество работим и сме в много напреднал стадий по работата на два големи булеварда – това са булевард „Добруджа“, който е изключително важен международен път, свързващ обхода от Силистра към нашия град и продължава до Черноморието през Балчик към Румъния. Очакваме булевардът също да е завършен до края на август месец. Друг важен обходен маршрут е улица „Никола Петков“,  която се равнява на втория околовръстен пръстен на нашия град. Той също е в доста напреднал стадий и също до края на август месец очакваме да бъде завършен. Като казвам завършен, имаме предвид изцяло нова асфалтова настилка, изцяло нови бордюри, нови тротоари от павирана настилка плюс ново осветление. По програма „Региони в растеж“ завършваме 6 обекта, също до края на август очаквам да са приключили строителните дейности. Това са улиците „Кирил и Методий“, „Максим Горки“, „Стоян Михайловски“, „Георги Кирков“, „Детелина“ и улица „Теменуга“. По същия начин ще бъдат подменени бордюри, полагат се тротоари с паважна настилка с много осветление и изцяло ново асфалтово покритие. Смятам, че  до 15 септември, първият учебен ден, ще успеем да приключим всички строителни дейности и децата и родителите да бъдат спокойни и вече да ползват една нова, подобрена, модерна градска среда.

Елеонора ЧОЛАКОВА