Йордан Йорданов: Необходимо е да бъдем до хората и да се вслушваме в техния глас

Снимка: Община град Добрич

Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Обичайно в този период на годината се поставя въпроса за готовността за зимата. Готова ли е Общината?

Йордан Йорданов: Тази тема винаги е на дневен ред по това време на годината. Обикновено хората подхождат към нея по-емоционално, но накратко – готови сме. Предстои Общината да подпише договор за зимно поддържане на пътищата. Техниката е проверена според изискванията на закона и е в изрядно състояние. Готови сме да посрещнем и отоплителния сезон, инсталациите са в изрядно състояние. Процедурата вече е мина и за съжаление имахме само един участник. Комисията го одобри, протоколът също беше одобрен от комисията и от моя страна. Вече сме във фаза, в която са преминали периодите на обжалване. Подписването на договор предстои в следващите дни. Важни са промените по самия договор. Те бяха констатирани от Сметна палата още през 2015 година и от Агенция „Държавна финансова инспекция“. 2015 година е подписан договорът, преди нашия мандат и всъщност той изтече сега. Ние сме заложили няколко съществени промени. Едната е, че вече зонираме града. Втората е, че имаме изисквания за GPS-си. Отчитането трябва да става по много ясен и конкретен начин. Аз бях заявил такава готовност, че при приключване на договора за зимно поддържане ще включим тези две нови неща – GPS-си и начини на отчитане, на практика. Чрез GPS-си в реално време ще се вижда къде е техниката, коя улица почиства, каква дейност точно извършва – пръскане със сол или работа с гребло. По този начин можем да дадем и актуална информация.

Фокус: В предишни години имаше спорове в общественото пространство какви препарати се използват и доколко те са щадящи настилките на пътища и площади ?

Йордан Йорданов: Препаратите за последните 10 години са едни и същи – магнезиеви соли, говоря за централна градска част. Те щадят повърхността. Проблем с тези неща няма. Проблем имаме архитектурен и технологичен с центъра на нашия град, като се надявам да имаме времето да решим.

Фокус: Нека припомним на гражданите техните задължения през зимния период според общинската наредба?

Йордан Йорданов: Всеки има задължение да изчисти пред и около своите прилежащи пространства, пред дома – блокове, къщи, магазини, търговския обект. На много хора им се иска да си стоят у дома и някой да им изчисти тротоарите пред дома. Това го няма никъде по света. Няма такъв човешки ресурс и техника, която да обходи абсолютно всички жилищни места и търговски обекти, за да почисти снега. Има зими с много сняг, има и такива с по-малко. Не можем да прогнозираме това. Важно е гражданите също да бъдат внимателни при шофиране и по пешеходните алеи. Трябва да бъдем една идея по-внимателни през зимата.

Фокус: От седмици в региона се провеждат протести срещу инвестиционното намерение за добив на газ. Вашата позиция?

Йордан Йорданов: Ние сме в сърцето на златна Добруджа. Винаги съм казвал и аз, и моят екип, че е нужно да бъдем до хората и да се вслушваме в техния глас. Това, което е много важно в момента, ще има позиции за, ще има позиции против, всеки ще представи своите аргументи. Вече започнаха и публичните обсъждания. Моето мнение е, че заинтересованите страни в случая трябва да се вслушват в исканията на хората. Общата цел е благополучието и развитието на нашия район.

Фокус: Още по време на първия протест беше представена декларация, която обединява хора от различни партии, НПО, бе подкрепена и от природозащитници. Всички са загрижени за природата на Добруджа и поминъка на хората в този регион ?

Йордан Йорданов: На фона на всички тези декларации, като че ли някой се опитва да яхне определена протестна вълна. Аз малко се въздържам от тези декларации, защото хората са свикнали „да гледат този филм, този сериал“, многократно е игран, многократно някой яхва вълната някъде. Обаче вълната е висока само за части от действието, в другия момент вълната е обратно, надолу. Нека е ясно, аз не искам да яхвам някаква вълна или да се използва по някакъв начин този протест. Нека е ясно, че позицията ми като гражданин и като кмет е да следваме волята на тези хора, които живеят там. Декларациите са малко пресилени според мен, позицията на хората е най-важна.

Фокус: Каква е нагласата на администрацията, която ръководите, за пряка и съвместна работа с гражданите? Това е тема, която представихте по време на Годишната срещна на Националното сдружение на общините в Република България в Албена.

Йордан Йорданов: На първо място трябва да отчетем, че активността на гражданите е по-малка от необходимата. Важен фактор, когато си говорим за прозрачност и работа с граждани. Не искаме само ние да сме активните и да даваме идеите. Имаме желание нещата да се правят заедно с гражданите. Това представих и по време на Годишната среща в Албена. Там споменах, че до момента не съм разочарован, но бих желал гражданите да бъдат малко повече активни. Ние винаги сме давали възможност по всякакъв начин да провокираме тази активност. Но като че ли по една или друга причина хората през годините, дали са били лъгани, дали са били заблуждавани, не откликват с готовност да бъдат партньори. Местна власт и граждани трябва да бъдат партньори, ръка за ръка. По тази причина правим и отчета за двете години от нашия мандат като градско събрание. По този начин ще отчетем нашите две години. Отново искаме да ангажираме гражданите. Да, ние сме наясно, че ще има хора, които не ни харесват, ще има хора, които не ни подкрепят и такива, които ни подкрепят. Много важно е да се чуе, да се говори и в крайна сметка да се стигне до някакво общо решение. Всички ние живеем в този град и трябва да сме активни с гражданска позиция. Само може би това ще ни измъкне от дупката. Срещата е запланувана на 9 ноември, поканени са всички граждани, сдружения, НПО-та. Ще бъде в Органова зала, но не в самата зала, а във фоайето, което е с голяма площ. Очакваме да дойдат много хора и ние ще бъдем заедно с тях. Отново казвам, искаме да стимулираме по-активната гражданска позиция. Ще обсъждаме какво се случва и какво не се случва и ще обогатим с малко повече знание хората.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА