Йордан Йорданов: Огромното доверие на моите съграждани приемам като огромна отговорност

Снимка: Община град Добрич

Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич, в интервю за Радио „Фокус

Фокус: Мотото на вашия екип в следващите години е: „Продължаваме промяната на Добрич“. Какви аспекти ще обхване тази промяна като подход и цели?

Йордан Йорданов: С това мото всъщност се опитахме да кажем на всички наши съграждани, че нашият стремеж ще бъде да продължим с по-големи темпове възстановяването на инфраструктурата на Добрич във всеки един аспект. Не само улици, но и тротоари, осветление, междублокови пространства, градинки и паркове. В общи линии да създадем нужните удобства, тоест нашият град да влезе в крак с европейското развитие.

Фокус: Очертахте целите, а ще има ли някаква промяна в подхода?

Йордан Йорданов: Смятам, че когато положим началото на един мандат и неговия край, ние бележим по някакъв начин една страница на една община – начина, по който се е работило, развитието, спечелените проекти, инвестициите, които сме привлекли. Смятам, че за да надградим себе си, би следвало да има промяна. Една такава промяна вече е факт. Имаме нов заместник-кмет през втория мандат – инженер Пенчо Керванов. Стремежът ни винаги е бил да вървим с още по-бързи темпове. Нормално е  и моите очаквания към него да бъдат точно такива, а именно в по-бързи и по-мащабни темпове да развиваме нашия град. Ще има структурни промени, определено. След четири години в Общината мисля, че един настоящ кмет най-добре може да направи преценката какво е нужно да се промени. Ще се опитаме да изрежем язвите и да оздравим някои от звената, които в годините по един или друг начин вървяха по инерция.

Фокус: Как приемате огромното доверие на хората след последните местни избори?

Йордан Йорданов: Огромно е наистина. Това е трудна тема, защото всеки го разбира по различен начин. Някои го разбират като липса на алтернатива. Напротив, бяхме деветима кандидати. Други го разбират като затвърждаване на това, което сме направили, тоест това, което сме показали през първия мандат и хората наистина са разбрали какъв е бил стремежът ни и какво сме постигнали за нашия град. Огромното доверие на моите съграждани приемам като огромна отговорност. Не само затвърждаване, но и още по-голям кредит на доверие, защото първият мандат отмина, затворихме страницата, но след местните избори и постигнатия резултат, това неминуемо означава още по-голям кредит на доверие. А обикновено кредитът на доверие трябва впоследствие да се оправдава. И по тази причина смятам, че наистина е огромна отговорността, още по-голяма от първия мандат. Ако някои хора си мислеха, че първият мандат е бил случайно, то сега няма някой, който да си мисли, че е случайно. Напротив, ние показахме с работа, че можем да променим Добрич и по тази причина всеки един ден, всяка една минута от нашия мандат са изключително важни за хората, които ни гласуваха доверие, и най-важното за нашия град. Надявам се да успеем по същия начин както през първия мандат да оправдаем гласуваното доверие.

Фокус: Вие споменахте, че един от основните акценти в следващата година ще бъде инфраструктурата, но Добрич може да се похвали също с много широк спектър от социални услуги. Трудно ли се поддържа това?

Йордан Йорданов: Рядко може би се коментира въпроса за социалната инфраструктура, но Добрич има изключително много развити социални услуги. В някои от случаите това са били държавно държавно делегирани дейности, но в средата на предишния мандат, може би 2017 година, някои от услугите бяха прехвърлени на общините. Това е нещо, в което само инвестираш, без каквато и да е възвръщаемост. Едно перо в бюджета винаги стои там и то единствено и само в разходната част. Социалните услуги затова се наричат социални, защото те са насочени изцяло и само към хората, които ги ползват на наша територия.За хубаво или за лошо Община град Добрич има над 13 социални услуги. Това е много в сравнение с други общини и поддържането на тези услуги е трудоемко и придружено с доста големи разходи. Но въпреки всичко, ние не смятаме да закриваме социални услуги. Напротив, искаме те да се утвърдят и да продължим със същото темпо да предоставяме тези социални услуги, но на този етап не планираме отварянето на нови.

Фокус: Един последен въпрос, свързан с културния облик на града. Много често в общественото пространство се коментира, че парите не достигат за култура. Ще се справи ли  Общината с това предизвикателство да създава условия да се развива културата в града и това да се случва в различни аспекти – да имаме гостувания, да се стимулират местните кръжоци и клубове, активно да участва и общността, както е било  преди?

Йордан Йорданов: За мен през първия мандат беше изключително важно да се концентрирам и да отделя цялото мое внимание към инфраструктурата на града. Защо? Защото на първо място тя беше доста изостанала, в доста окаян вид. И защо го казвам и се връщам към темата за инфраструктура? Защото, когато създадеш условия на своите съграждани, в своя роден град, когато им покажеш, че можем да имаме европейски тротоари и пътища, и градинки, и междублокови пространства, на следващ етап ти можеш да насочиш тяхното внимание вече към образование, здравеопазване и култура. Няма как да обясниш на човек, че даден концерт на камерен оркестър например е хубав и трябва да присъства на него, когато самият човек по пътя за концертна зала или театър, или кино среща немалко неуредени неща – разбити пътища, тротоари и т. н. Точно по тази причина го казвам, за да е ясно, че през първия мандат цялото наше внимание беше насочено именно към подобряване и модернизиране на инфраструктурата. Сега, когато вървя по улиците, по новите тротоари и срещам хората, за тях вече не стои на дневен ред проблема с инфраструктурата. Просто защото те виждат, че нещата се подобряват.  И оттук нататък, през 2019 година ние не сме спирали да говорим за култура, за възможностите, които се дават на обществото, предстоят инвестиции в двете големи концертни зали в нашия град. Това са Огледална зала „Нели Божкова“ и Концертна зала „Добрич“, така наречената Органова зала. Там ще бъдат направени мащабни инвестиции за цялостно обновяване на интериора и екстериора.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА